Frida Lindblom, cv-expert.
Foto: Foto: Lotta Imberg

Så skriver du det personliga brevet

Uppd. 2009-08-11 10:10
 
 

Dags att söka nytt jobb efter semestern? Se upp lite bara. Kliv inte i fällan som gör att ditt ansökningsbrev hamnar i papperskorgen.

De flesta ansökningsbrev är formulerade ungefär som det ena brevet här nedan. Hurtigt, personligt fokuserat och – intetsägande.

– Av alla personliga brev som arbetsgivare får in ihop med CV:na är det säkert 80 procent som är av den typen, i någon form, säger Frida Lindblom, karriärkonsult och vd för företaget MinKarriär.se.

Varför blir du "nipprig" när du läser allt personligt som finns med i många av breven? Ska inte det personliga brevet vara personligt?
– På engelska kallas det "Cover letter", vilket är tydligare. Det handlar om att beskriva hur ens kompetens kan möta företagets behov. Det personliga brevet har inget med att man gillar att umgås med vänner på fritiden att göra.

Så hur gör man för att undvika papperskorgen hos arbetsgivarna? Ditt bästa råd?
– Inled brevet med varför du är intresserad av företaget. Uttryck på vilket sätt du tilltalas av företagets visioner, mål, utmaningar eller utveckling. Visa också att du har satt dig in deras verklighet. Om det är ett litet företag, ta fasta på det och beskriv hur du kan vara till nytta i entreprenörsandan. Visa varför du skulle vilja vara med, och berätta vad du kan bidra med.

Brev 1 – Inte så bra

Hej!
Jag heter Sofia Andreasson och är en glad och pigg tjej på 28 år som sedan två år tillbaka bor i Stockholm. Jag kommer ursprungligen från en mindre stad i Skåne så man kan säga att jag är en småstadstjej med storstadsmentalitet!

Jag såg er annons på platsbanken och kände direkt att det var en roll som skulle passa mig perfekt!

Jag får ofta höra av mina kollegor att jag är en lyhörd person som också är socialt kompetent. Ord som också kan användas för att beskriva mig är noggrann, initiativtagande och lagspelare.

Jag skulle passa bra som ekonom hos er för att jag har erfarenheten av den rollen sedan tidigare och jag hoppas att ni tycker att min ansökan verkar intressant!
Vänligen, Sofia Andreasson


Frida Lindbloms kommentar: ”Här ser det ut som att tjejen har sökt 25 jobb den här dagen. Känns som att hon använder ett standardbrev och ändrar lite för varje tjänst. Det intressanta för henne är inte att få ett jobb just hos den här arbetsgivaren. Hon vill bara ha ett jobb. Jag kan bli nipprig av att se sådana här brev.”

 
Brev 2 – Skriv så här i stället

Ansökan till jobbet som ekonom på Företaget AB

Företaget AB är ett företag som verkligen sätter vikt vid att jobba nära affärerna och ni ger ett gott intryck till både kunde och blivande anställda. Att ni är ett mindre företag ser jag som mycket positivt då den entreprenöriella andan är starkare och känslan av att alla bidrar till resultatet blir starkare!

Jag har ofta fått höra att jag är en person som får saker gjorda. I rollen som ekonom på företaget X fick jag till exempel i uppdrag att samordna informationen från ekonomiavdelningen och sprida den i företaget. Jag tog då initiativet att skapa en sida på vårt intranät där alla i hela företaget kunde ta del av nyheter och uppdateringar från avdelningen.

Resultatet blev att avdelningens telefontid för interna ärenden minskade med 20% då fler kunde hitta svaren på sina frågor via intranätet.

Jag hoppas att jag väckt ert intresse och ser fram emot att få presentera mig ytterligare vid ett personligt möte!
Vänligen, Sofia AndreassonFrida Lindbloms kommentar: ”Här verkar det som att hon har väntat på att en tjänst hos det här företaget ska bli ledig, snarare än att hon jagar jobb på platsbanken. Hon har analyserat annonsen, tagit sig tid att utforska hemsidan och verkar ha funderat igenom vad hon kan bidra med. Hon har även reflekterat över vad det kan innebära att jobba på ett mindre företag, Som arbetsgivare känner man sig utvald.”

 

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

Fler artiklar inom Personligt brev