Julia Jönsson driver Metrobloggen "Få drömjobbet!"

Så fixar du drömjobbet

Uppd. 2009-07-27 12:46
 
 
Metrobloggen.se
 

Julia Jönsson driver Metrobloggen "Få drömjobbet!" där du kan få råd inför din arbetsintervju och tips om hur du får drömjobbet.

Julia Jönsson har en magisterexamen i retorik från Uppsala universitet och driver företaget JMJ Rhetorica där hon coachar folk inför arbetsintervjuer. Nu har hon börjat blogga på Metrobloggen.se där hon svarar på frågor och tipsar om hur man får drömjobbet.

– Jag vill lära folk hur man argumenterar för att få drömjobbet. Till hösten kommer det vara många som söker jobb i och med att arbetslösheten är stor och jag vill hjälpa dem och svara på frågor om hur man lyckas på arbetsintervjun, säger Julia Jönsson.

Hur förbereder man sig bäst inför en arbetsintervju?
– Framförallt ska man tänka på att inte bara presentera sig själv utan också se det utifrån företagets perspektiv. Vad är det som just du kan tillföra och gör dig speciell? En bra idé är att öva på intervjun med en kompis så du vet ungefär vad du ska säga.

Vad ska man tänka på under själva intervjun?
– Det är väldigt viktigt att tänka på kroppsspråket. Ofta är man nervös när man går på en intervju och det är lätt att göra ett dåligt intryck med fel kroppsspråk. Slappna av axlarna som ofta blir spända om du är nervös och tänk på att inte gestikulera med händerna framför ditt ansikte då det ger ett nervöst intryck. Fråga intervjuaren ifall det finns något de letar efter som inte redan kommit fram i platsannonsen. Sedan övertygar du dem om att du har det.

Hur förbereder man svaren på intervjuarens frågor bäst?

– På internet finns det många tips på hur man ska svara på intervjuares frågor men det är viktigt att inte falla för de svaren och använda dem då vissa inte alltid är rätt. Kom istället fram till vad som är rätt för just dig. Alla har egna fördelar och kompetenser och det är det man bör satsa på.

Vad ska man göra för att stå ut ifrån de andra arbetssökarna?
– Tänk ut om du har någon speciell erfarenhet, kanske har du läst en annorlunda kurs på universitetet som du kan ha användning av på företaget. Vidare kan du googla din intervjuares namn och se om ni har några gemensamma intressen vilket gör att ni kan "bonda" under intervjun. En annan bra sak är att imitera intervjuarens kroppsspråk.

Hur får man drömjobbet?
– Vänta inte tills ditt drömjobb annonseras ut, då har företaget redan en speciell bild av hur personen de vill ha ska vara och då kanske din kompetens inte passar in samtidigt som konkurrensen blir hård i och med många sökanden. Ta istället reda på var du vill arbeta och skicka in en spontanansökan eller ring företaget. Förklara vem du är, vilka kompetenser du har, din målsättning och varför du vill ha jobbet.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Fler artiklar inom Anställningsintervju