Sju revisorer från Öhrlings njuter av after work. ”Det här är ett avslappnat sätt att lära känna varandra bättre. Det blir en hel del jobbsnack också”, säger Christoffer Selling, Pia Johansson, Erika Melander, Fredrik Kull, Annica Mattsson, Karin Lindgren och Annakarin Engström.
Foto: Foto: Isabelle Svensson

Öl bra för karriären

Uppd. 2009-08-11 10:11
 
 

Vill du få fler chanser i karriären? Gå på After Work. – Det är en arena där möjligheter öppnar sig, men också en del fällor, säger forskaren Dan ­Porsfelt.

Uteserveringarna vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm sjuder av after work-stämning den här dagen. Enligt Dan Porsfelt på Växjö universitet, som i ett par års tid har studerat after work-fenomenet, kan det gynna karriären att hänga här efter jobbet.

– I den miljön är det ofta lättare att utveckla relationer, skapa nya kontakter och presentera sig själv och sina idéer. Det uppfattningen verkar både chefer och medarbetare ha, säger han.

Varför är så tror du?
– Sammanhanget är tillåtande till sin karaktär och har uppluckrade sociala regler. Det finns rum för en individ att kliva fram och säga ”jag har den här idén” eller ”det här är jag intresserad av att jobba med” eller ”det här är jag duktig på”.

Särskilt värdefulla kan after work-stunderna vara för medarbetare i organisationer där de formella gränserna annars är ett hinder, till exempel med höga murar mellan olika avdelningar eller mellan olika befattningar.

Samtidigt menar han att arbetsgivare bör tänka efter mer än en gång innan man uppmuntrar till after work.

– Förutom det uppenbara, att man indirekt bidrar till en dryckeskultur som vissa personer har svårt att hantera, kan after worken leda till att man befäster existerande sociala hierakier på jobbet, eller att elitgrupper mejlsas ut.

Så kan after work hjälpa din karriär

Du är med där det händer. Många viktiga diskussioner, och även beslut, fattas i krogmiljön efter den ordinarie arbetstiden. Du har bättre möjligheter att påverka chefen och dina kolleger än om du inte är med.

Ägna dig åt lobbying. I den avspända miljön efter jobbet släpper chefen och dina kolleger ­guarden, och det kan vara lättare att få gehör för sina egna idéer och tankar.

Sluta prata jobb efter två öl.
Den där briljanta idén som du har filat på kan förefalla löjlig om du säljer in den med för många öl i kroppen. Det är svårare att bedöma var gränsen går mellan ”drivande” och ­”tjatig” när du är berusad.

 

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Flirta med rätt chef så gör du snabbare karriär. – Flirta med glimten i ögat. Använd det om det hjälper dig, säger Anna Cederquist på kvinnliga...

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Fler artiklar inom Nätverka