Så ser ditt kontor ut om 10 år

Publ. 2009-05-18 19:00
 

Bild 1 (5)

Spontana och snabba möten blir möjliga med bord på kontorsstolen.

Utställningen Kontor 2019 är öppen 15-22 maj på Biblioteksgatan 6-8 klockan 12-17.

 

Utställningen ”Kontor 2019” har satt form på den förändring som är att vänta på svenska arbetsplatser.

Bord på kontorsstolen. Spontana och snabba möten på jobbet ska kunna ske utan att boka konferensrummet. Den här lösningen går i linje med prognosen att kontorsytorna blir mindre i framtiden: ett litet bord som fästs på armstödet. Sanna Lindström är en av dem som ligger bakom designen.

Konferensrum a la fransk bistro. Varför inte två bord i samma rum? Varför inte två grupper som samtalar bredvid varandra? Varför inte en flaska vin och en brytbaguette på jobbmötet? Det viktigaste för före­tagen är resultat, och denna miljö tros stimulera sinnena bättre. Whiteboarden rullas in vid behov, och sorlet från den andra gruppen stimulerar lekfullheten.

3D-skrivare.
Utvecklingen av 3D-skrivare som kan skriva ut de föremål du behöver i jobbet går i en rasande takt. Om tio år tros 3D-skrivarna vara nästan lika vanliga som kopieringsapparaterna. Du letar upp vad du vill skapa via internet, personifierar prylen enligt dina önskemål ... och trycker på "Create"-knappen.

Personlig mobil hurts. Om tio år förväntas vi jobba mer i projekt, vilket kräver att arbetsplatsen blir mindre statisk. Den personliga hurtsen – som både innehåller en personlig garderob där du hänger in både jackan, hand­väskan och kassen, och lådor där du förvarar pärmar, anteck­nings­böcker och annat – har hjul för enkel förflyttning. Skivan kan fällas upp skapar då både en avgränsare, personlig anslagstavla och ett ståskrivbord.

Levande ljudabsorbenter. Visst är en växt bra mycket roligare rumsavgränsare än de modeller som finns på marknaden i dag? Den dämpar ljudet samtidigt som den sprider syre som gör dig piggare. Här dricker växternas rötter direkt ur roterande vatten.

”Åttatimmarsdagen har snart dött”

Stefan Nilsson
 
Stefan Nilsson
 

Det är trendspanaren Stefan Nilsson på Trendgruppen som har tagit initiativ till utställningen ”Kontor 2019” där fem formgivare, och lika många möbelföretag, har satt form på den förändring som är att vänta på svenska arbetsplatser.

– Vi djupintervjuade 30 opinionbildare som har koll på trenderna på arbetsmarknaden och filtrerade ner det till några områden som formgivarna fick i uppdrag att uttrycka, säger Nilsson.

Vad hoppas du att det här ska leda till?
– Ett nytänkande till kontorsarbetsplatserna.

Varför behövs det?
– Arbetslivet är under stor förändring, och kontoren behöver anpassa sig till det. För att ta ett exempel: det händer sällan alla alla är på arbetsplatsen samtidigt numera. Gränserna suddas ut mellan privatliv och arbetsliv, och åttatimmarsdagen har snart dött

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Obalans mellan stress och vila kan leda till utmattningssyndrom eller stresskollaps. Här är de viktiga varningstecknen.

Därför återhämtar du dig inte när du sträckkollar din favoritserie

Därför återhämtar du dig inte när du sträckkollar din favoritserie

Älskar du att varva ner med din favoritserie efter en lång dag på jobbet? Enligt psykologen Cecilia Duberg kan det vara dags att tänka om.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa