Magdalena Partin jobbar som personlig presentshoppare. Hon tipsar om lämpliga tackpresenter och påminner om att det finns andra sätt att tacka också – som att ringa upp och säga ’tack’, skriva några personliga rader på Facebook eller bjuda hem på middag.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Litet tack – stor betydelse

Publ. 2009-05-06 17:51
 
 

Tack.
Ett litet ord. Med stor kraft i din karriär.


– När det händer bra saker i karriären är det värdefullt att stanna upp för att verkligen uppleva och känna glädje och tacksamhet inför det, säger karriärcoachen Emma Pihl.

Tacksamheten kan uttryckas på många sätt. Ett enkelt tack kan betyda massor i vissa sammanhang.

Andra gånger kan det vara en idé att förstärka med en blomma, en present eller en fika.
– Kanske känns det rätt att bjuda på en trerätters middag också. Eller en entrébiljett till en nöjespark. Det beror på situationen, vilken relation man har till personen, hur mycket tid personen har lagt ner och vilken effekt det gav.

Vad är bra att tänka på när någon har hjälpt mig, till exempel med att få ett jobb?
– Det viktigaste är återkopplingen, att berätta hur det gick. Det är sådant som är otroligt givande att få höra för den som har hjälpt till. Till exempel kan du säga något i stil med ”Tusen tack för att du tog dig tid att prata med din gamla kollega om det där. Det gav mig  möjlighet att göra det här, vilket ledde fram till detta fantastiska”. Det är bra om det finns ett konsekvensförlopp.

Att visa sin uppskattning med det där lilla extra, vad betyder det?
– Det största värdet får du själv. Du gör ett ställningstagande för dig själv att vara tacksam för det som händer. Det stärker dig själv och din egen självkänsla, samtidigt som du låter en annan person känna sig sedd och betydelsefull.
– Det är en fin medmänsklig handling att stärka andra. En generösare mentalitet i samhället, på alla plan, tjänar vi på allihop.

Bra gåvor

 
Foto: Scanpix
 

En ask handgjord kvalitetschoklad. En gåva som uppskattas av de flesta, blir ännu bättre om du råkar veta kollegans smak.

En vacker blombukett. Lagom neutralt då du inte känner personen. Kan skickas med bud om det känns för påträngande att lämna dem själv.

En kaffekopp. Ge bort en smakfull kopp att avnjuta jobbkaffet i. Kan göras precis så neutral eller personlig som
man önskar.

Ett presentkort på en brunch för två.  En gåva som andas uppskattning. Välj en restaurang som du vet att personen kommer att trivas på.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa