Ulf Landegren är DNA-snickare, en yrkesroll som väntas växa drastiskt inom sjukvården, läkemedelsindustrin och bioteknikindustrin åren framöver.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Framtidens nya jobb

Publ. 2009-04-27 19:36
 
 

Omvärldsbevakaren Bengt Wahlström har ur globala trender och trendsignaler vaskat fram några nya yrken på intåg.

– Det är en del av utvecklingen att nya yrken uppstår. Samhället förändras ständigt, och i den förändringen uppstår nya behov -- och nya yrken.

De nya yrkena är direkt relaterade till utvecklingen i samhället.
– Några av dem uppstår på grund av ny teknik, andra på grund av nya beteenden eller klimathotet.
Inget av de listade yrkena väntas sysselsätta särskilt många, i alla fall inte tiotusentals människor i Sverige. Bengt Wahlström menar att det är något vi får vänja oss vid, att nya yrken på framtidens arbetsmarknad knyter till sig en begränsad mängd människor:
– Dessutom blir det fler nivåer inom olika branscher. I stället för att exempelvis tala om  ”marknadsförare”, som är en väldigt bred yrkestitel, blir man specialist på vissa kompetenser, till exempel Twitter-kommunikation. Fler kommer att sätta en yrkestitel på sin specialitet, säger Bengt Wahlström.

Ulf Landegren, DNA-snickare och professor i molekylärmedicin på Uppsala Universitet är stolt över att ha hamnat på listan.
– Det är väl så forskning ska vara? Det vi gör ska ligga i framkant.

Vilka egenskaper behöver man ha för att bli en bra DNA-snickare?
– Det är inte så väsentligt stor skillnad från att vara en vanlig snickare. Man behöver kunna hantera olika verktyg, ha en känsla för material och ha en plan för hur man ska lägga upp byggandet. Man måste också vara villig att läsa mycket och gilla att ha kontakt med andra via internet.

Här är de nya jobben

DNA-snickare
Som att snickra ihop hus -- fast på molekylnivå. Det svenska tillväxtföretaget Olink, som använder sig av DNA-snickeri, hamnar på Affärsvärldens lista över Sveriges 33 hetaste företag.

Twitterspökskrivare
Twitter blir ett allt viktigare instrument för företag, organisationer och politiker att bygga relationer med sina kunder, väljare och andra målgrupper.
Behovet av professionella tvittrare som kan formulera sig kärnfullt, intresseväckande och empatiskt ökar. I USA är det relativt vanligt med spökskrivare.

Solljusspecialist
Genom att koncentrera solljus med hjälp av reflektorer kan både el och uppvärmning av vatten produceras. Förnyelsebar energi är en bransch som utvecklas mycket åren fram­över, och kommer att skapa många yrkesgrupper som hittills inte existerat.

Nanognuggare

Genom att gnugga på en film med nanopartiklar kan friktion halveras, vilket på ett enkelt och billigt sätt ger bättre glid åt ytor som rör sig mot varandra. Applied Nano Surfaces är ett företag som sysslar med det här, och ligger trea på Affärsvärldens lista över snabbväxande företag.

Elitutbildare
På Singularity University i USA ska gräddan av unga forskare ta sig de stora utmaningarna som bland annat fattigdom och hunger under ledning av nobelpristagare, företagsledare och entreprenörer. Är det starten på en ny trend där ”elitutbildare” leder kvalificerade personer att uppnå extraordinära resultat?

Bekräftare
Bekräftelse och berömmelse har på många håll blivit en lika stark drivkraft som ekonomisk ersättning. Detta märks på internet, där skickliga person­er delar med sig av sitt kunnande i utvecklingen av exempelvis företagsprodukter. Bekräftelse blir en så viktig ingrediens i denna att den utvecklas nytt yrke.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så skriver du ditt allra första cv

Så skriver du ditt allra första cv

Jobbsökarexperten Susanna Westgren tipsar om vad du ska skriva i ditt CV när du kanske inte har några tidigare arbetslivserfarenheter.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Fler artiklar inom Söka jobb