Anna Berglund, 29, åkte på ett MFS-Stipendium, så kallat Minor Field Study, till Sudan. Här får hon en hennatatuering.

Hjälp ett u-land när du exjobbar

Uppd. 2009-03-02 15:38
 
 

Anna, 29, var i Sudan i tre månader

I samarbete med studentliv.
 
I samarbete med studentliv.
 
Läs mer
 

 Med stipendium från Sida kan du göra ditt examensarbete i ett utvecklings-land. Anna Berglund, 29, var tre månader i Sudan.

Anna Berglund, 29, åkte på MFS-stipendium (Minor Field Study) till huvudstaden Khartoum i Sudan på våren 2006. Hon mötte en vägg av värme med upp till 40 grader varmt i skuggan, sandstormar, fattigdom och byråkratiskt krångel, men också otroligt generösa människor.
– Det var nästan jobbigt att aldrig få betala för något, säger Anna, som fick stipendiet för sitt exjobb: Att planera en soldriven elanläggning för vårdcentraler i flyktingläger.
– Svårigheten var att designa en lagom enkel teknik som sudaneserna kan sköta själva långsiktigt. I en lerhydda kan man till exempel inte sätta fast elledningar med spik, de smular sönder väggarna.
Anna råder alla att ta chansen att få exjobbet gjort utomlands. Men tro inte att det bara handlar om ett härligt äventyr.
– Tänk på resan som ett seriöst jobb. Äventyr får du ändå, säger Anna.
Anna tycker att man ska vara ödmjuk inför värdlandet. I det muslimska Sudan klädde hon sig propert och tog på sig huvudduk ibland.
Ha alltid en plan B så att du vet vad du ska göra om ditt projekt faller, tipsar Anna också.
– Folk håller inte alltid vad de lovar. Saker krånglar. Det är bara att gå ner i tempo några snäpp. När vi väl jobbade ute i fält kunde det vara riktigt ansträngande. Men det blev mycket dödtid när man väntade på något besked eller tillstånd.
Börja planera resan minst ett halvår innan du åker. Och välj en bra handledare, tycker hon.
Ett annat bra tips är att ha en plan för hur exjobbet ska bli klart hemma i Sverige.
– Man kanske får jobb strax efter att man kommit hem. Då kan det bli mycket svårare att bli klar med uppsatsen.    

Så får du ett MFS-stipendium

MFS-stipendierna är på 25 000 kronor och brukar räcka till en u-landsvistelse på cirka två månader. Biståndsorganet Sida finansierar cirka 650–700 stipendier om året.

Du söker stipendiet på din egen institution. På vissa institutioner kan konkurrensen vara hård, hos andra räcker det med en okej ansökan. Ansökningstiden varierar.

Fältarbetet ska ligga till grund för en C- eller D-uppsats. Du måste vara studerande, svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd, och tala och skriva bra engelska. 

Du måste ha en bra och godkänd uppsats-idé och alla papper klara, som hand-ledning och inbjudan från värdlandet, konkret projekt-beskrivning, intyg från din handledare i Sverige och i mottagarlandet, betygskopior och en realistisk budget.

När du fått stipendiet måste du gå en två dagars förberedande MFS-kurs.

Mycket få studenter misslyckas med sina projekt men många måste lägga mer tid än de trodde på att formulera MFS-ansökan och på att skriva klart uppsatsen när de kommer hem.

 

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön