Morgan Erickson använde sig av karriärvisioner för att nå framgång. 
Foto: Foto: Urban Brådhe

Så hittar du en vision för din framtida karriär

Uppd. 2011-02-09 11:37
 
 

Har du en karriärvision än?  Om inte – här får du hjälp.  När Morgan, 29, fick sin vision på plats hände genast massor i hennes karriär.

– Enormt mycket har kommit till mig sedan jag skapade min vision, säger Morgan Erickson, tidigare projektledare och dagisfröken, numera egenföretagare.

I sin vision såg hon sig själv ha ett kontor med ett par medarbetare och där hon ägnade sin tid åt att hjälpa andra utlänningar med det problem hon själv hade sprungit in i som nykomling i Sverige:
– Bara en sådan sak som att öppna ett bankkonto är väldigt krångligt. Ofta finns informationen bara på svenska. Ett annat problem är att inte veta var det finns bra språkkurser, sammanhang för att nätverka och annat.

Visionen blev en känslomässig magnet. Till skillnad från ”mål”, som är något som ska bli klart före ett visst datum, är ”karriärvision” snarare en bild av hur man vill ha det, och vem man vill vara, menar coachen och visionsspecialisten Helena Timander på Vision Takeoff:
– En karriärvision känns enbart lustfylld och inspirerar till att sätta upp mål och sätta i gång med saker.

Vilket var precis vad som hände med Morgan.
– Sedan jag började berätta för människor om min vision har jag fått en gratis kontorsplats, en heltidsvolontär, tre artikelskribenter och grafiska formgivare, säger hon.

Betaversionen av hennes sajt är www.yourlivingcity.com

Så tar du fram din vision

1. Dröm dig 3–5 år framåt.
Avsätt en tid för att verkligen drömma. Dröm dig till en karriärsituation som känns nästan för bra för att vara sann, ungefär 3–5 år fram i tiden. Hur är det där? Var befinner du dig? Vilka människor har du omkring dig? Vad ägnar du din tid åt? Våga drömma. Det ska kännas lite overkligt bra. 

2. Gör tidningsartikeln om dig själv.

För att konkretisera denna framtidsbild kan du låtsas som att den redan har realiserats, och att en tidning just varit på besök och gjort ett reportage för att skildra hur din karriär blivit. Vad står det i artikeln? Skriv innehållet. Var är bilden tagen och vad gör du på bilden i detta framtidsreportage?

3. Visionera tillsammans.
Tillsammans med en vän blir det lekfullare, så att du verkligen vågar. En vision ska kännas som en rejäl stretch jämfört med din nuvarande situation. Du behöver inte ha en aning om HUR du ska nå fram till din vision. Fokusera minst en timma vardera.

Källa: Helena Timander och Marie Alani på Vision takeoff
 
Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär