Linus Jonkman i Malmö visade böckerna som han hade skrivit för chefen och på så sätt skapades hans tjänst. Här diskuterar han med kollegan Anna Persson, projektledare på samma företag.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Här är de fyra hetaste karriärtrenderna 2011

Publ. 2011-01-13 10:05
 
 

2011 tillsätter arbetsgivarna jobb efter nya kriterier. Organisationen anpassas efter din passion. En av de hetaste karriärtrenderna 2011.

”Passionstjänster” är en av de stora trenderna på arbetsmarknaden under 2011. Det visar Metros kartläggning.

– Ett stort perspektivskifte sker just nu på arbetsmarknaden. Det blir mycket mer fokus på vad personer kan tillföra snarare än att ”fylla luckor”, säger Magnus Dalsvall, omvärldsbevakare i arbetslivet med bakgrund som personalchef på bland annat SAS och Telia.

Arbetsgivare som har dynamiska organisationsmodeller, som är flexibla för var medarbetare har sin glöd, ses som mer attraktiva bland dagens unga. En annan motor bakom trenden är rent ekonomisk.
– Jag tror att i många verksamheter kan en riktigt engagerad medarbetare ge upp till tre gånger mer värde för arbetsgivaren än ”de som bara har ett jobb”, säger Linus Jonkman i Malmö.

Han har ”tillverkat” sitt eget jobb genom sin passion.
– Jag såg till att berätta för min chef hur jätteengagerad jag är i ledarskapsfrågor och visade upp en bok jag hade skrivit på fritiden om generation X och Y. Han sa: ”Du får fria tyglar. Skapa något bra av det här.”

Resultatet? Nya former av program och seminarier. Innan dess hade arbetsgivaren, Sigma, haft fokus på traditionell projektledning.

Tre andra heta karriättrender 2011

1. Organisatoriska mardrömmar
”Arbetsformerna utvecklas allt snabbare mot lösligt sammanhållna organisationer. De har hittills främst bestått av någorlunda stabila nätverk, men nu övergår till att fungera som spontana svärmar av  av kompetens. En organisatorisk mardröm.”

2. Intellektuellt kapital
”Företag vill inte längre ha kuggar till ett maskineri utan affärsmässiga innovatörer. Det intellektuella kapitalet mer i fokus. Företagens värde består till 70 procent av annat än fysiska och finansiella tillgångar. Det blir viktigare med humankapital, strukturkapital och relationskapital.”

3. Cv:t på fallrepet
”Det som går att hitta på nätet kan vara ärligare än ett cv. Internetprofilering sker oftare. Cv:ts roll försvagas också i och med att karisma, passion och personligt varumärke väger tyngre.”

Källor: Bengt Wahlström, Företag & Framtid, Peter Siljerud, Futurewise, Magnus Dalsvall, HR-akuten.
 
Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Med Academys unika utbildning kan du snabbt ta dig in i teknikens värld – med en tillsvidareanställning som väntar efter examen.

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Gravid på jobbet? Här är dina rättigheter!

Gravid på jobbet? Här är dina rättigheter!

Det händer ibland att kvinnor får frågan om man planerar på att bli gravid under en anställningsintervju.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Fler artiklar inom Karriär