Studenten Amanda Pethrus fick uppdraget som ambassadör för HP och Microsoft. Initiativtagarna Johnny Kroneld på HP och Anna Ström på Microsoft har som uppgift att coacha henne.
Foto: Foto: Mary Örnborg

Bli ambassadör och få in foten på jobbet

Uppd. 2011-02-09 11:46
 
 

Traineer, talanger och nu ambassa­dörer. Företagen får allt fler sätt att knyta duktiga studenter till sig.

Mjukvarujätten Microsoft och hårdvaruföretaget HP gör en gemensam sak för att hitta studenter som är teknikintresserade och utåtriktade kommunikationstalanger. Under hösten har de ägnat sig åt att rekrytera studenter som ska agera ambassadörer åt företagen.
– Vi vill ha mer kontinuitet i informationen ut till studenterna om våra företag och produkter och kom upp med den här idén, säger Johnny Kroneld marknadsansvarig för direktförsäljning på HP:s PC-division.

Under senhösten har de båda företagen varit ute på en rekryteringskampanj för att hitta 13 studenter med rätt profil för uppdraget som ambassadör. 

Amanda Pethrus, som studerar ekonomi och IT på Stockholms universitet, är en av dem som fått uppdraget som ambassadör.
– Som ambassadör har jag ett guldläge att få insikt i och lära mig hur dessa företag jobbar. Dessutom får jag ju redan nu ett kontaktnät ut i företagen som kan vara viktiga för mig i framtiden, säger Amanda Pethrus.

Hennes huvudsakliga uppgift är att anordna kampanjer för att informera studenterna om företagens tekniknyheter och visa hur de fungerar.
– Jag älskar att prata med människor och jag ser detta som en fantastisk möjlighet att även utvidga mitt nätverk bland studenterna.

Ambassadörerna har inte bara tillgång till alla nya produkter utan kommer också att få utbildning på företagen.
– Förutom att vi utbildar våra ambassadörer i hur produkterna fungerar, kommer de också få utbildning inom internkommunikation, marknadsföring och CV-skrivning, säger  Anna Ström, affärsområdeschef för Windows på Microsoft.

4 tips: Det här krävs för att bli en bra ambassadör

1. Intresseanmälan
Anmäl ditt intresse på antingen Microsoft eller HP:s webbsidor. Det är fortfarande öppet för att kunna få ett ambassadörsuppdrag. Annars kan man hålla utkik på skolornas anslagstavlor eller anmäla sig direkt till en ambassadör om det en finns på skolan.

2. Social kompetens
En av de viktigaste egenskaperna för en bra ambassadör är att personen är utåtriktad, har lätt att kommunicera och ta kontakt med andra människor och inte minst har ett intresse för att använda ny teknik.

3. Driv
Att vara mån om sin framtid ger också fördelar för den som vill bli ambassadör. De erfarenheter och inte minst kontaktnätet man får genom uppdraget bör förvaltas väl.

4. Engagemang
Ett ambassadörsuppdrag är ett åtagande som kräver engagemang och att man lägger ner den tid på sitt uppdrag som verkligen behövs. Man bör också vara en person som kan hålla koll på event som pågår på skolan och var man själv kan vara med och informera.

 
Mary Örnborg

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Bli vän med en nysare

Bli vän med en nysare

Boosta karriären – bli vän med en nysare. Folk som har ett stort kontaktnät sprider det du vill på bred front när de ”nyser”.

Fler artiklar inom Nätverka