För Sophia Notman är det viktigt att veta att arbetsgivaren bryr sig om var råvarorna kommer ifrån.
Foto: Foto: Privat

Så här rättvisetestar du din arbetsgivare

Publ. 2011-01-27 11:00
 
 

Hur mycket bryr sig din arbetsgivare om sin egen inverkan på miljö och människor? Nu kan du testa hur Fair Trade din arbetsplats är.

För Sophia Notman, 24, i Umeå är det solklart att vi alla – inklusive arbetsgivare – behöver bry oss om global rättvisa:
– I västvärlden har vi en lång tradition av att uppsöka andra länder och peka på de varor och råvaror som vi vill, och betala ett alldeles för lågt pris för det. Hur det låga priset har varit möjligt har vi länge blundat för. Människor och miljö tar skada, säger hon.


Att ingen ska ta för sig på andras bekostnad, det har hon haft med sig sedan barnsben, och hon ser hur samhället går i den riktningen:
– Det är något som kommer starkt nu, något annat än 80- och 90-talens ”tänk på dig själv-ism”.

Hon har valt en arbetsgivare, Barista Fair Trade Coffee, som aktivt engagerar sig i rättvisefrågor.
– Jag skulle ha svårt att jobba någonstans där man inte är medveten. Jag vill kunna stå för både mina och företagets handlingar.

Fairtrade innebär bland annat att varor är framtagna under goda arbetsförhållanden i ursprungslandet, med långsiktighet, med en skälig lön/betalning och miljömedvetenhet.

Så gör du Fair Trade-testet

Är kaffet Rättvisemärkt?
Kaffe finns på nästan alla arbetsplatser. En arbetsgivare med hög medvetenhet i rättvisefrågor väljer kaffebönor som produceras med schysta villkor för arbetarna i ursprungsländerna.

Fråga om produkterna
Om arbetsgivaren är återförsäljare av produkter från andra länder kan du fråga vilka etiska riktlinjer företaget har för inköpen. Du kan också fråga hur det löpande hållbarhetsarbetet går till och vad som har gjorts hittills rent konkret.

Kolla mellanmålet
Fråga gärna också hur arbetsgivaren tänker kring inköpen av exempelvis choklad och frukt. Om Rättvisemärkta alternativ saknas kan du fråga vad det beror på. Föreslå att det köps in.

Källor: Fairtrade.se, Swedwatch.org och Fairtradecenter.se
 
Kristian Borglund

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet