Mattias Jönsson är IT-säkerhetsexpert och vet vad arbetsgivaren vet om dig.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Publ. 2011-02-01 10:23
 
 

Du är bevakad på jobbet. IT-säkerhetsexperten Mattias Jönsson avslöjar vad din arbetsgivare redan vet om dig – eller kan ta reda på.

– Arbetsgivare äger nätet du surfar på, samt datorn du använder. Och kanske även mobiltelefonen. Så de har rätt att undersöka korrespondens och trafik, säger Mattias Jönsson.

Han var tidigare säkerhetsansvarig på webbsajten Playahead.

Numera föreläser han på skolor och jobbar som konsult på företag som vill ha ett förbättrat informationsskydd i sociala medier-samhället.

Vad är det företagen oftast letar efter hos anställda?
Informationsläckage och tidsstölder. Men det här varierar mellan olika företag beroende på inställningen till den typen av kontroller.

För att slippa få problem ger han dig rådet att lusläsa anställningskontraktet för att se hur detaljerat det är vad gäller reglerna för exempelvis personligt surfande.
– Men var ändå försiktig eftersom arbetsgivaren har tolkningsföreträde. Finns det inga regler, och du inte har gjort något olagligt, kan du som mest få ett allvarligt samtal av din chef.

Arbetsgivarna kan läsa e-post skickad från jobbmejlen. Kan de även läsa sms-meddelanden?
– Nej, bara polisen kan få fram den informationen, om du misstänkts för ett allvarligare brott.

Det här kan arbetsgivaren se

Din Facebooktid
IT-ansvariga kan se hur mycket tid du lägger på Facebook. Det kan bli en otrevlig situation när du blir utfrågad varför de ska betala dina två timmars Farmville-spelande när du borde tagit hand om fakturor.

Tunga nedladdningar
IT-ansvarige ser inte vad du skriver på din dator (om han eller hon håller sig till lagen) men det är ingen smart idé att sitta och dra ner filmer på företagslinan så att den börjar hacka. Då börja de leta syndabockar.

Dina mejl
Mejlservern ligger inom IT-ansvariges makt och öga. Säg vad du vill i dina mejl, men var beredd på att behöva stå för innehållet. Det som skrivs på en extern webbmejl kan arbets­givaren inte spåra.

 
Kristian Borglund

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Vad får jag skriva om arbetsgivaren i sociala medier?

Vad får jag skriva om arbetsgivaren i sociala medier?

Vad har du rätt att säga om arbetsgivaren på nätet? Och är det inte lite överdrivet med en sekretessklausul i anställningsavtalet som varar i tid och...

Fler artiklar inom Sociala medier