Saeid Esamaeilzadeh, vd, har rekryterat Johan Pärson till den post som kommer att bli den tyngsta efter vd:ns.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Nu struntar allt fler arbetsgivare i ditt cv

Publ. 2011-02-08 10:13
 
 

Många arbetsgivare fäster allt mindre vikt vid ditt cv. Johan Pärson, 25, har varken utbildning i kommunikation eller erfarenhet av att jobba med det. Nu har han fått den tunga posten som kommunikationschef – i en bransch han inte alls begriper sig på.

Trenden på arbetsmarknaden är tydlig: Frågan ”Vad kan du?” ersätts allt oftare av den mer framtidsorienterade ”Hur snabbt lär du dig?”. En förklaring kan vara att det – i dagens snabbföränderliga samhälle – blir viktigare att kunna luta sig mot framtida kunskaper än mot historiska.
– Det här är en utveckling som kommer att fortsätta, säger Göran Adlén, en av Sveriges ledande trend-spanare.

– Nya trender är som sirap först, men när företagen hör de goda exemplen på andra håll, hakar andra på och vågar tänka i nya banor i sin rekrytering, Johan Pärson är ett av de här exemplen.

Han fick först en chock men blev sedan väldigt smickrad när han blev erbjuden tjänsten på expansiva företaget Serendipity Innovations i Stockholm:
– Jag kom direkt från skolan där jag har pluggat i fem år, transport management, historia och statsvetenskap. Och klassisk musik.

Uppdraget: Att vara ytterst ansvarig för all intern och extern kommunikation kring Serendipitys tio expansiva portföljbolag, varav ett nyligen fick in 70 miljoner i investerarkapital.
”Din tjänst blir på sikt den viktigaste posten efter att vara vd.” Sa vd:n till Johan.
– Jag svarade att det inte alls var mitt område. Att jobba med exceptionella forskare för att kommersialisera akademisk forskning var ju helt nytt. Jag har alltid intresserat mig för innovationer men att kommunicera det är en helt annan femma och jag var ju så ung och oerfaren för min ålder. När jag gick hem tänkte jag att man inte får ett sådant här jobb som 25-åring.

Först efter några dagars betänketid vågade han tacka ja till jobbet och är just nu i färd med att sätta sig in i allt:
– Jag tog över en glasskiosk som 16-åring och gjorde om det till ett hamnkafé. Jag hade inte en susning om hur man gör och visste inte ens vad moms var. Men man lärde sig snabbt. Likadant är det nu.

Du sökte inte ens det här jobbet. Hur gick det egentligen till när du fick det?

– Jag träffade vd:n i samband med en innovationsmässa i Lund och pratade om mitt liv, utan en tanke på att bli rekryterad. Jag måste ha sålt in mig bra.

Vd: Därför anställde vi Johan

Vd Saeid Esamaeilzadeh hade i princip redan bestämt sig redan innan han tittade på Johans cv. Han var såld på Johans personlighet.
– Jag märkte att han har drivet, kan lära sig nya saker snabbt och har en förmåga att få folk att stanna upp.

När tjänsten som kommunikationschef skulle tillsättas var universitetsutbildning ett krav. Och det hade Johan – fast inte inom kommunikation.
– Logistik-, ekonomi-, juridik- eller ingenjörsutbildning spelar inte så stor roll. Det viktiga är att han kan lära sig saker.

Varför fick Johan jobbet?
– Jag ser tendenser hos honom om vad han är kapabel att åstadkomma. Att göra det här bra är inget man lär sig i skolan.

Han märker hur Johan synts och märkts i Lunds studentliv och hur han fick liv i ett kafé i hamnen utanför Trelleborg som 16-åring.
– Efter ett halvår har han satt sig in i det han behöver kunna i tjänsten. Det kommer att bli bra.

Kristian Borglund

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 enkla tips till dig som är ny på jobbet. Såhär kommer du ihåg namnet på den du hälsat på

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Flirta med rätt chef så gör du snabbare karriär. – Flirta med glimten i ögat. Använd det om det hjälper dig, säger Anna Cederquist på kvinnliga...

Fler artiklar inom Nätverka