Fotografen Jens C Hilner hjälper Johanna Halle att få en ny profilbild.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Fotografens bästa tips: Så tar du den perfekta cv-bilden

En bild i ditt cv är inget måste, men något som många ändå föredrar att ha med eftersom det ger ett mer personligt intryck. Men hur ser den perfekta cv-bilden egentligen ut? Enligt fotografen Jens C Hilner behöver du ingen dyr kamera för att lyckas. 

Till att börja med: en vanlig amatörkamera duger gott.
– Många snöar in på systemkameror, men det behövs ofta inte. Man kan ta bra bilder med små digitalkameror, säger Jens C Hilner, som bland annat jobbat åt Metro och nu hjälper artister, modeller och företag att promota sig med bilder.

Han tipsar dig om att ta bilderna utomhus, eftersom bilder tagna inomhus med blixt ofta ger ett amatörmässigt intryck. Undvik också att ta bilden rakt framifrån.
– Det ger ett platt intryck. Ställ dig i stället lite på sidan med kroppen och blicka sedan blicken mot kameran. Och le med ögonen, och gärna lite med munnen.

När bilden är tagen, gör den svartvit. De flesta kameror har en funktion för det.
– Hud och ansikte ser oftast vackrare ut i svartvitt.

→LÄS MER: Rekryterarna: Det här får oss att slänga ditt CV i papperskorgen

Jens C Hilners 3 tips: 
1. Ljuset
”Det absolut bästa ljuset är i slutet av dagen, när solen har blivit så svag att du kan titta rakt in i den. Då får du en brandgul ton i bilden, vilket gör att ansiktet blir finare. Undvik att ta bilden inomhus, det blir sällan bra. Mitt på dagen riskerar du att få fula skuggor under ögonen.”

2. Zoomen
”Bakgrunden på ett porträttfoto ska alltid vara oskarp. Då framträder ansiktet mycket bättre. För att få en oskarp bakgrund och ett skarpt ansikte används zoomen. Testa hur mycket zoom som krävs, och placera dig på lagom avstånd från kameran. 2–3 meter brukar bli lagom.”

3. Bakgrunden
”Även om det bästa är en oskarp bakgrund, är den viktig för känslan i bilden. Ett tips är att ta bilden framför en flott, snygg arkitektur. Det får gärna vara ett lite mer exklusivt område. Då känns bilden mer professionell och stilren.”
 

→LÄS MER: Tips: Så döper du ditt CV för att sticka ut 

Kristian Borglund

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

Så får du plats med hela ditt cv – på en sida

Så får du plats med hela ditt cv – på en sida

Vad ska du göra med ditt cv nu när du har tonvis med erfarenhet? Lösningen är inte att lägga till en sida, utan att få plats med det allra viktigaste.

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Googles HR-chef: Här är de vanligaste misstagen i ett cv

Googles HR-chef: Här är de vanligaste misstagen i ett cv

Googles före detta HR-chef, Laszlo Bock, har läst över 20 000 jobbansökningar i sitt liv. Så han vet ett och annat om hur ett riktigt bra cv ska se ut.

Fler artiklar inom CV