Foto: Foto: Ola Jacobsen/Youtube

Skippa brevet – sök jobbet via Youtube

Publ. 2011-02-09 14:54
 
 

Glöm det personliga brevet. Satsa i stället på en filmpresentation. Här får du 5 bra tips.

Vi har vant oss vid att lägga ut små videofilmer på både oss själva, familjemedlemmar och kompisar på bland annat Facebook, Twitter, Myspace och Youtube.

Nu anser rekryteringsbranschen att tiden och tekniken också är mogen för personliga filmpresentationer i stället för ett personligt brev när man söker ett jobb.

Trenden pekar på att det börjar bli allt vanligare att företag och rekryteringsfirmor önskar, eller i vissa fall även kräver, att den som söker ett jobb helst presenterar sig själv via en filmsnutt.
– Vi som rekryterare anser att en presentation på film är ett bra komplement till cv:t. Vi går nog allt mer ifrån att läsa personliga brev eftersom dessa oftast är för långa och därför också tar för lång tid att läsa igenom. Däremot är cv:t fortfarande lika viktigt som tidigare, säger Monika Grahn, rekryterare på Carpenova.

Framför allt kommer filmpresentationer att i första hand efterfrågas vid rekrytering av åtråvärda tjänster samt tjänster där personen i fråga ska vara företagets ansikte utåt, tror Monika Grahn.
– För att hitta en intressant och framför allt rätt person bland en hög med 200 ansökningar krävs det att någon sticker ut, säger hon.

För en rekryterare tillför en personlig filmpresentation en ytterligare dimension till rekryteringsprocessen, enligt Monika Grahn.
– Det är inte alla som lyckas få fram sin personlighet i sitt cv eller i det personliga brevet, vilket innebär att vi som rekryterare kan missa en hel del intressanta kandidater. Men genom en personlig filmpresentation kan man som rekryterare få en totalbild av vem  den personen verkligen är, säger hon.

1. Tänk på bakgrunden

 
 

Ha en så lugn bakgrund som möjligt när du spelar in. Men tänk gärna efter vad det är för en tjänst du söker och i vilken miljö du förväntas arbeta i. Är det på ett kontor då kanske du också ska göra din presentation med ett öppet kontorslandskap i bakgrunden.

2. Titta in i kameran

 
 

Var fokuserad på din uppgift. Titta rakt in i kameran under hela din presentation så att du skapar kontakt med den som ska titta på din presentation. Studera gärna hur nyhetsuppläsarna gör på tv och sträva efter att härma deras sätt så mycket som möjligt.

3. Skriv ett manus

 
 

Skriv ett manus till din presentation. Se till att du stämmer av kravspecifikationen som finns i annonsen så att du också får med dessa i din presentation. Memorera sedan in ditt manus så att du kan läsa upp det framför kameran utan att titta i pappret.

4. Be kompisar titta

 
 
Öva på din presentation framför kameran om och om igen tills du är så säker på vad du ska säga  att du inte stakar dig. Försök vara så naturlig som möjligt. Be sedan någon annan i din omgivning, eller fler, titta på filmpresentationen och komma med feedback. 

5. Håll dig kort

 
 

Hur lång en filmpresentation ska vara varierar, men vanligtvis ska en filmpresentation vara mellan ett till tre minuter. Tänk alltså på att hålla dig kort och konkret. Filmpresentationen bör helst mejlas som en länk så att företaget/rekryteraren kan streama filmen.

Mary Örnborg

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Annons
Jennifer fick drömjobbet – direkt efter utbildningen

Jennifer fick drömjobbet – direkt efter utbildningen

När Jennifer Jegréus började på International Hair Academy visste hon att drömjobbet som frisör väntade efter utbildningen.

Annons
Jobbet för dig som vill göra karriär på solsäkra Malta

Jobbet för dig som vill göra karriär på solsäkra Malta

Här är drömjobbet på soliga medelhavsön Malta som ger dig en bra språngbräda in i karriären.

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Omplacerad. Fick sparken. Erbjöds inte jobbet. Olämpliga inlägg i sociala medier kan ha stor inverkan på karriären. Här är sju exempel.

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

40 procent av alla företag rekryterar personal via sociala medier. Men för att du ska kunna hitta ditt drömjobb på internet måste du göra dig synlig.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Fler artiklar inom Sociala medier