Arbetsförmedlingen ska nu ge förslag på regeländringar till regeringen.
Foto: Foto: Scanpix

De lyckas inte få jobb genom jobbgarantin

Publ. 2011-02-14 17:00
 
 
Jobb- och utvecklingsgarantin

• Infördes 2007.
• Arbetssökande erbjuds att gå in i programmet när deras tid med rätt till arbetslösersättning gå ut, efter 300 dagar vanligtvis.
• 75 procent av tiden ska satsas på olika aktiviteter. Resten av tiden till att aktivt söka jobb.
• Under fas 1 är det främst coachande insatser.
• Under fas 2 ska individen ta del av arbetsförlagd aktivitet.
• Fas 3, inträffar 450 dagar in i programmet, då läggs hela tiden på sysselsättning hos anordnare, en placering på en arbetsplats.

 
Mer på metrojobb.se
 

Många får jobb genom jobb- och utvecklingsgarantin. Men vissa grupper har det fortsatt svår att ta sig ut på arbetsmarknaden.

70 procent av de som hamnar i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti tar sig därifrån innan de når fas 3, där de placeras hos en arbetsgivare.
– Vi är aldrig nöjda förrän alla har fått arbete men vad rapporten visar är att vi lyckats bättre än den allmänna uppfattningen om programmet, där det mest setts som en återvändsgränd, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Däremot visar rapporten på att vissa grupper har svårare att ta sig ut i arbetslivet. Individer med funktionsnedsättning, individer med relativt omfattande arbetslöshetshistorik, och inskrivna som är 50 år eller äldre är de grupperna som har svårast, men även de med kort utbildning har problem.

En annan intressant siffra är att de flesta som får jobb får det efter en kort period i programmet och ju längre en person är i programmet desto svårare blir det att få ett nytt jobb.

Nu kommer den här rapporten ligga till grund för förslag till regeländringar till regeringen, men redan nu kommer de försöka göra skillnad.
– Vi kommer fokusera mer på jobb- och utvecklingsgarantin . Nu när vi ser att arbetslösheten sjunker så kan vi satsa mer personalresurser på de i programmet, säger Clas Olsson.

Rickard Lindholm

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter