När Christina utfordrar fåren på gården blockar hon sig i Outlook.
Foto: Foto: Press

Fårbonden Christina är bemanningsspecialist

Publ. 2011-02-21 16:09
 
 
Christina Teden
Ålder: 40 år.

Yrke: Jobbar som bemanningsspecialist på Ericsson och är fårbonde.
Utbildning: PA-linjen i Uppsala och Fil.kand. i ekonomi på Stockholms universitet.
Bor: På en gård på landet i Västerås Kommun.

 
Mer på metrojobb.se
 

Får, höns och stall samsas med arbetsrum och telefonkonferenser hemma på Christina Tedens gård utanför Västerås. Här kombinerar hon jobbet som bemanningsspecialist på Ericsson i Kista med att driva en egen gård.

För tre år sedan köpte Christina Teden tillsammans med maken en gård, och idag har både får, höns och hästar flyttat in. Christina, som då hade jobbat på Ericsson i tio år, frågade innan flytten sin chef hur hon såg på möjligheterna att få prova att jobba på distans.– Jag krävde inga löften men vi kom överens om att göra ett försök. Nu har jag överbevisat att jag är leveranspunktlig. Jag producerar mer för jag får sådan otrolig fokus på mina uppdrag, berättar hon och fortsätter.

– Det är skönt att ha båda världarna. Att jobba så här innebär en total balans i livet och det tror jag ger en win-win situation som är fantastiskt för alla inblandade.

Disciplin och flexibilitet är nyckelorden för att kunna jobba på distans om man frågar Christina. Hon säger att hon har blivit mer tillgänglig som projektledare än tidigare, just för att hon inte sitter i lika många och långa möten.
– Nu har jag många telefonkonferenser istället och dessa är mer effektiva. Mina kolleger säger ofta; ”dig får man alltid tag på”, och jag känner verkligen att det är så jag vill att det ska vara. Jag vill finnas där och leverera genomtänkt material, särskilt eftersom jag har fått förutsättningar att få ro och tänka, säger hon.

Arbetet på gården hinner Christina med under dagen. Som småbarnsförälder jobbar hon 80 procent på Ericsson, och den tiden sprider hon ut under dygnets alla timmar. I en del av de projekt Christina är inblandad i jobbas det från andra sidan jorden och då passar det fint att jobba en stund i ottan tillsammans med kollegorna i Manilla, innan det är dags att ta hand om djuren.
– Ericsson kommer alltid i första hand men om jag lyckas gå ut och fodra en idealisk tid för djuren är det bra. Då går jag bara in i outlook och blockar mig så ser mina kolleger att jag inte är tillgänglig just då.

Christina brukar vara på Ericssons huvudkontor i Kista en dag i veckan. Om jobbet kräver det åker hon de elva milen från gården till jobbet flera gånger i veckan. Annars jobbar hon från arbetsrummet på gården. Där har hon all utrustning med dator, bredband och telefonkonferensprogram, som behövs.
– Men så fort jobbet manar mig att komma in till kontoret så gör jag det och för varje projekt vi startar upp så har vi alltid riktiga möten där alla inblandade träffas. Då är det oerhört viktigt att sätta roller, disciplin och processer och att prata igenom förväntningarna så att man inte sitter hemma på kammaren och funderar på det. Har man inte kontroll på projektet kan man nog sakna kollegerna, men har man fått ihop dessa pusselbitar i ett verkligt möte först så kan man genomföra hur stora projekt som helst på distans, berättar hon.

Christina tipsar: Så strukterar du distansjobbet

Ta reda på målet. Vad är förväntningen i leveransen generellt? Är du säker kan du sitta och jobba i din trygghet.

Var tillgänglig. Visa att du verkligen är tillgänglig.

Var flexibel. Se till att åka till kontoret om det behövs. Anpassa dig efter organisationens krav.

 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär