Det gäller att vara orädd och våga gå och knacka på hos det lokala företaget och fråga hur det ser ut, säger Daniel Dudek som alltid hittat sommarjobb.
Foto: Foto: Maja Suslin/ Scanpix

Så får du sommarjobb

Publ. 2011-02-22 09:38
 
 

Trots att snön vägrar ge vika är det dags att börja tänka på sommarjobb. Många företag söker nu, andra har redan slutat ta emot ansökningar. Metro talade med fem experter för att få de bästa tipsen om hur du söker bäst.

Daniel Dudek, 24, har aldrig behövt gå utan arbete någon sommar. I stället har han gjort allt från att jobba som affärsutvecklare på finansföretaget Klarna till att sälja glass på ett nöjesfält.
– De somrar jag har velat jobba så har det inte varit några problem, säger han.

Nu jobbar han heltid på Studentkortet parallellt med sista terminen på Handelshögskolan och kommer i år att kunna ha semester under sommaren. Då passar han på att tipsa andra om hur de kan hitta jobb.
– Det gäller att man söker flera olika jobb och att söka brett och inte stirra sig blind på ett specifikt företag eller en särskild tjänst. Jag tror att många är för sent ute och börjar leta först i maj. Det gäller att börja redan nu. Sedan tror jag att det är många som inte vågar sticka ut. Det gäller att vara orädd. Många stirrar sig blinda på tjänsterna som utannonseras.

 

Jeanette Skilje, HR-ansvarig H & M Sverige

Vilka typer av uppgifter kan en anställd ha?
– Arbetsuppgifterna i butik är varierande och beror på vilken arbetsroll man har i butiken.

Behövs det någon utbildning?
– H & M uppskattar personlighet och egna initiativ, så hur man är som person är viktigare än formell utbildning. Vi  jobbar aktivt med intern utbildning och det finns bra utvecklingsmöjligheter då vi gärna rekryterar internt.

Vilka egenskaper söker ni?
– Lika viktigt som det är för  oss att hitta bra medarbetare så bör de som söker till oss gilla försäljning och de värderingar vi står för: teamwork, högt tempo och flexibilitet med stort eget ansvar.

 

Lars Rangmar, personalchef på Liseberg

Kan jag jobba hos er om jag gillar sovmorgon?
– Liseberg öppnar vid 11–12. Men det får inte innebära att man inte går upp i tid och förbereder sig för sitt jobb.

Behövs det någon utbildning?
I grunden behövs det ingen formell utbildning. Du behöver vara 18 år och gått ut gymnasiet, för då har du den engelska som behövs. Vi sköter resten av service­utbildningen här eller sakutbildningen.

Vad borde jag tänka på innan jag söker?
Vi har ett fält där de kan skriva om sig själva. Många skriver vad de har gjort men jag saknar hur det gett dem erfarenheter som berikar insatsen här.

Liseberg har redan avslutat ansökningsperioden för sommarjobb.

 

Lennart Zebhür, personalstrateg, Stockholms läns landsting

Vilka typer av uppgifter kan en anställd ha?
Det är enkla handräcknings-jobb som kan finnas inom till exempel vården, kontor eller vaktmästeri. Även ett fåtal trädgårdsjobb kommer att finnas.

Vilka egenskaper söker ni?
– Det enda vi är intresserade av är om den sökande är mantalsskriven i Stockholms län och tillhör vår målgrupp 16– 18 år. Sedan är det så klart bra om de verkar intresserade och vi försöker få lika många tjejer som killar.

Vad borde jag tänka på innan jag söker?
– Att söka i tid. Det är bra om du läser vad som gäller på hemsidan. Vi har försökt göra det så enkelt som möjligt men det finns många olika formulär och det gäller att fylla i rätt.

 

Bengt-Ivar Thomasson, verksamhetschef för Ung i sommar, Malmö stad

Vilka typer av uppgifter kan en anställd ha?
Vi har platser på förskolor, inom vård och omsorg, i olika föreningar och inom näringslivet. Det handlar om enklare uppgifter.

Vilka egenskaper söker ni?
– På fotbollsskolor för yngre barn kan 17- och 18-åringar hjälpa till med träningen, och det är förstås bra om de kan fotboll. Men generellt behöver man inte ha några speciella kvalifikationer för att söka hos oss.

Kan jag öka mina chanser till jobb?
– Nej, alla har samma chans.

Sista ansökningsdag den 21 mars.

Rickard Lindholm

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så får du fast – gläns  på ditt sommarjobb

Så får du fast – gläns på ditt sommarjobb

Det gäller att prestera på sitt sommarjobb, det kan nämligen vara din ingång till arbetsmarknaden.

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb