Foto: Annie Boberg

Studie: Det krävs av dig i framtiden

Flexibilitet, engagemang och servicekänsla kommer i topp när cheferna inom bank och försäkring listar sina drömegenskaper hos medarbetare.

På Finanslivs undersökning svarar 726 chefer i branschen på frågor om framtidens medarbetare. Klart är att neddragningarna i branschen i kombination med många nya regler ställer tuffare krav på alla som vill arbeta på banker eller försäkringsbolag.

Cheferna i undersökningen fick svara på frågan om det i framtiden skulle ställas högre krav på medarbetarna i tio olika avseenden. De svarade ja på alla tio. Tydligast var att kraven på flexibilitet, engagemang och servicekänsla skulle öka.

– Både flexibilitet, serviceanda och engagemang går att lära sig. Men man måste som ledare fråga sig: vad vill jag uppnå med flexibilitet? Det finns en tendens att man skriver en önskelista på hur medarbetarna ska vara men vad betyder mer flexibel? säger utbildningsexperten Peter Hägglund, som tidigare var vd på IFL vid Handelshögskolan.

– För att människor ska ändra beteende krävs att man skapar trygghet. Här beskriver man en miljö som kommer att  vara otryggare än tidigare och samtidigt vill man att folk ska slappna av. Så funkar inte folk.

I tider av neddragningar blir det extra svårt för ledningen att se till att ha rätt kompetens på arbetsplatserna. Samtidigt som vissa tvingas sluta behöver företagen få andra att stanna kvar och fortsätta utvecklas. 

Undersökningen visar att 63 procent av cheferna säger att de har en tydlig plan för att behålla medarbetare men 54 procent instämmer inte i att de har tillräcklig med budget för att utveckla mina medarbetare. 

Undersökningen bland chefer och HR-specialister gjordes av tidningen Finansliv och Amendo bemanning och rekrytering. Dessutom tillfrågades 778 personer i Amendos kandidatdatabas om vad de tror att branschen ställer för krav. Här kommer stresstålighet som första prioritet, något som cheferna rankat lägre. Även kostnadsmedvetenhet kommer högt på listan medan chefer har det först på sjunde plats. 

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Inkompetens, arrogans och konflikträdsla är några av de egenskaper hos chefer som får svenskarna att se rött, enligt en undersökning från Yougov.

Fler artiklar inom Nyheter