Ulrica Pantzar gick på tio jobbintervjuer innan hon fick sitt nya jobb. Hon bad om feedback på alla intervjuer hon gick på. 

Foto: Gustav Hugosson

Så drar du nytta av att få nobben

 Hur skötte du dig på din senaste jobbintervju? Vågade du be rekryteraren om feedback? Rekryterarfeedback blir ett allt starkare konkurrensmedel på dagens arbetsmarknad – både för dig och rekryteraren.

Om du tillgriper en portion mod och ber om feedback i mötet med rekryteraren kan du lära dig mycket av dina intervjuer.

Även de mest ”misslyckade”.

– I samband med jobbintervjuerna kan du förhålla dig till feedback på något av tre sätt. Du kan vara undvikande, bekräftande eller gå in i vad jag kallar mästerskapsläge, säger Stefan Gunnarsson.

Han är författare till boken ”Professionell feedback”, forskar och doktorerar i ämnet och har hittills utbildat mer än 10 000 människor i konsten att ge och ta emot feedback.

– Jobbkandidater med undvikande beteende ber aldrig om feedback från rekryteraren. De som har ett bekräftande feedback-beteende frågar rekryteraren efter saker som de redan känner till om sig själva och som man vill höra. Ingen utveckling sker.

Med ”mästerskapsläge” menas att du är mer intresserad av din utveckling än om du var ”bra” eller ”dålig” på intervjun.

– Du kan exempelvis fråga: ”Vad tycker du att jag kan göra mer respektive mindre av på nästa intervju?” Grundförutsättningen är att du ser feedbacken som en gåva. Väldigt många som får höra något som de inte håller med om går i försvar, men om du i stället är nyfiken på vad rekryteraren har sagt får du chansen att utvecklas. Du kan exempelvis säga: ”Vad var det jag sa eller gjorde som får dig att säga så?”

Att be om feedback på intervjun, och att ta emot den med ett öppet sinne och med vilja till utveckling, ökar dessutom chanserna att få rätt jobb snabbare:

-- Det signalerar tydligt att man är en adaptiv person och villig att förändras, vilket är precis vad många arbetsgivare söker numera när allt förändras så dramatiskt fort.

Rekryterare som blir riktigt duktiga på att ge konstruktiv feedback kommer att bli mer attraktiva, tror Stefan Gunnarsson.

-- Titta bara på dig själv. Vilken typ av rekryterare vill du helst bli intervjuad av? Den som enbart analyserar och bedömer dig, eller den som även ger dig råd om vad du kan göra lite mer respektive lite mindre av på nästa intervju? Att erbjuda bra feedback kan faktiskt ingå som en del i marknadsföringen.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Fler artiklar inom Anställningsintervju