Se upp för fällorna i ansökan

Till exempel för mycket passion kan vara negativt när man söker jobb på en myndighet. – Man måste förstå  myndighetens roll och kunna företräda myndigheten också, säger Gunilla Skotnicka. 

Foto: Lotta Bergseth

Se upp för fällorna i ansökan

– En tredjedel av de ansökningar jag får måste jag tyvärr sortera bort direkt, säger Gunilla Skotnicka, chef för en sektion på Naturvårdsverket som jobbar med miljöbalksprövningar.

Och skälet till denna bortsortering är lagarna som styr myndigheter. Till skillnad från privata företag är statliga myndigheter bundna till vad som har skrivits i jobbannonsen. Om det står att du ska ha två års erfarenhet av arbete inom ett område, men bara har studier bakom dig, då sorteras du bort.

Oavsett hur briljant du är.

Eller passionerad.

– När vi utformar annonsen tar vi hänsyn till detta. Så ibland skriver vi att den sökande ska ha en viss sorts erfarenhet, men lägger till orden ”eller motsvarande erfarenhet” för att öppna upp lite. Vi kan också skriva att ”vi fäster stor vikt” vid personliga egenskaper och ge exempel som ”god samarbets- och initiativförmåga”.

Den strikta synen på att kraven i annonsen måste uppfyllas är också kopplad till möjligheten för alla kandidater att överklaga om de inte får jobbet.

– Om man tycker sig bättre uppfylla kraven i annonsen än den som fick jobbet då kan man överklaga. Men jag har inte själv råkat ut för det.

På myndigheter kan även för mycket passion och engagemang bli en nackdel.

– Kandidater har fallit på att de har varit för engagerade i sitt miljöengagemang. Man måste förstå myndighetens roll och kunna företräda myndigheten också.

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Fler artiklar inom Personligt brev