Julklappen från Lucas film – en Ipad, en Iphone, en kudde och ett tackkort.
Julklappen från Lucas film – en Ipad, en Iphone, en kudde och ett tackkort.

Julklappen till de anställda: En Iphone 5 och en ny Ipad

De anställda på film- och tv-bolaget Lucasfilm måste ha gjort något bra i år. 

62 procent förväntar sig en julklapp av arbetsgivaren. Många får nöja sig med biobiljetter eller en chokladask. Men för den som jobbar för film- och tv-bolaget Lucasfilm kom julens kanske finaste julklapp från arbetsgivaren – en  Iphone 5 och en splitter ny Ipad.

En anställd på det amerikanska filmbolaget – som nyligen uppmärksammades för att ha sålt Star Wars-rättigheterna till Disney – har publicerat en bild på sin julklapp på sajten Gawker. På bilden syns också en broderad kudde med företagets namn, som många filmälskare bara kan drömma om, en ny Iphone och ett tackkort. 

Enligt Alexandra Gelsi, presskonsult Randstad Sweden, är företagets resultat för det gångna året avgörande för julklappen.

– Det kan ju ses som en bonus till de anställda. Går det dåligt för företaget är det en av sakerna som företaget drar in på först, säger hon.

Men samtidigt finns indikationer på att de krisen de senaste åren inte påverkar benägenheten att ge julgåva till sina anställda, eller till att fler anställda kan se fram emot en. Enligt en färsk undersökning Randstad förväntar sig 62 procent av de anställda i Sverige att få en julgåva från arbetsgivaren, jämfört med 51 procent för tio år sedan. 

Att skänka julklappspengarna till välgörenhet är en trend de senaste åren. Avdragsgilla tjänster är en annan, som kan komma öka tack vare ändrade skatteregler.

Företagen kan ge bort en gåva för högst 450 kronor till sina anställda utan att förmånsbeskatta för det. Men om gåvan är ett presentkort på städning, barnpassning, lättare trädgårdsarbete eller annat som omfattas av rut- eller rotavdraget för 450 kronor kan värdet i praktiken bli det dubbla.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Han var 14 när han startade sitt egna företag och nu är Youtube-stjärnan aktuell med en självbiografi.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Fler artiklar inom Nyheter