Journalisten Camilla Wagner har själv sextrakasserats på jobbet och för att lyfta ämnet startade hon Twitterkam-
panjen #upppåbordet. – Mitt råd till arbetsgivare är att inte försöka få det ur världen så snabbt som möjligt, utan gå
till botten med hur det kunde hända och vilken kultur man har på arbetsplatsen, säger Camilla.
Journalisten Camilla Wagner har själv sextrakasserats på jobbet och för att lyfta ämnet startade hon Twitterkam- panjen #upppåbordet. – Mitt råd till arbetsgivare är att inte försöka få det ur världen så snabbt som möjligt, utan gå till botten med hur det kunde hända och vilken kultur man har på arbetsplatsen, säger Camilla.
Foto: Isabel Svensson

Få vågar anmäla att de sextrakasserats

En av tio  utsätts för sexuella  trakasserier på jobbet. Men många berättar inte om problemen och bara ett fåtal händelser leder till anmälningar.

Sex procent av männen och 16 procent av kvinnorna har utsatts för sexuella trakasserier, eller andra trakasserier på grund av kön, i arbetslivet under det senaste året. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste undersökning.

Mest utsatta är kvinnor mellan 16 och 29 år. I den gruppen svarar 23 procent att de utsatts för den här typen av trakasserier det senaste året. Men det är bland de unga männen som sextrakasserierna ökat mest, enligt undersökningen Arbetsmiljön 2011.

– Det här oacceptabla beteendet pågår år efter år i arbetslivet, men det är inget man talar om. Trakasserierna borde ha minskat med tiden eftersom vi har fått ett starkare lagskydd och en större medvetenhet kring jämställdhet, men problemet fortsätter att vara lika utbrett. Ofta handlar det om unga kvinnor i början av sin karriär som är särskilt beroende av sin arbetsgivare, säger Natil del Sante, jurist på tjänstemannafacket TCO, som tillsammans med journalisten Sonja Schwarzenberger har skrivit boken ”Bryt tystnaden” som presenteras i dag.

Om arbetsgivaren brister i sitt ansvar att utreda och åtgärda sexuella trakasserier kan man göra en anmälan till fackförbundet eller Diskrimineringsombudsmannen. Bara ett fåtal ärenden går dock till domstol. Till exempel drev DO 15 ärenden i fjol, och fackförbundet Unionen två.

– Det är få som orkar, vågar och vill ta ärendet så långt att det blir en tvist, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Obalans mellan stress och vila kan leda till utmattningssyndrom eller stresskollaps. Här är de viktiga varningstecknen.

Därför återhämtar du dig inte när du sträckkollar din favoritserie

Därför återhämtar du dig inte när du sträckkollar din favoritserie

Älskar du att varva ner med din favoritserie efter en lång dag på jobbet? Enligt psykologen Cecilia Duberg kan det vara dags att tänka om.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa