Trots att Martin Björgell har fått höra att man ”inte kan bli ledare om man är homo” går han nu ett individuellt 
utvecklingsprogram i Handelsbanken med fokus på framtida ledarskap, är ny ordförande i Scouterna i Sverige och 
siktar på att bli Sveriges yngste börs-vd.
Trots att Martin Björgell har fått höra att man ”inte kan bli ledare om man är homo” går han nu ett individuellt utvecklingsprogram i Handelsbanken med fokus på framtida ledarskap, är ny ordförande i Scouterna i Sverige och siktar på att bli Sveriges yngste börs-vd.
Foto: Gustav Gräll

Martin kom ut när pojkvännen dog

Bidrar du till fördomar på jobbet utan att ens vara medveten om det? Martin Björgell, som gör raketkarriär i finanssektorn, hjälper oss att upptäcka de ”oskyldiga” fällorna.

Martin Björgell, 25, kom ut som homosexuell när hans pojkvän dog i en olycka och han kände att deras relation tystades ner i samband med begravningen. I kyrkan plågades han av tanken på att inte få lov att finnas. Och just den där icke-acceptansen gömmer sig i arbetslivet.

– På arbetsplatser tar exempelvis många för givet att kvinnliga kolleger har en manlig partner och vice versa. Människor har fördomar så fort man skiljer sig från någon sorts norm, säger han.

Att i fikarummet fråga en ny kollega ”Har du någon tjej/kille” låter kanske oskyldigt, men det är att kliva rakt i fällan och att spä på fördomarna.

Martin nämner fler exempel:

– Eftersom heteronormen också omfattar en mer konservativ syn på manlighet och kvinnlighet kan man också få höra ”här behövs några starka grabbar som kan hjälpa till att bära”, eller lappar i fikarummet med texten ”din mamma jobbar inte här”.

-- Faran med att inte bry sig om detta är att vissa av dina kolleger håller en stor del av sitt liv hemligt för dig och andra, eller hela tiden känner att de måste vara på sin vakt rädda för att försäga sig. Det leder till ett sämre arbetsklimat.

Själv har han fått höra -- efter att ha blivit intervjuad av Dagens Industri -- att man ”inte kan bli ledare om man är homo” eftersom man då är för ”fjollig” och för ”mesig”.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet