Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Få kvinnliga företagare inom alla branscher

Tanken var att få fler kvinnor bland företagsägarna. Men trots att det blivit lättare att starta företag inom offentlig sektor är det männen som dominerar – även här. 

 – Många kvinnor har jättebra företagsidéer, men är för försiktiga. Kvinnliga företagare behöver synas mer för att andra ska våga, säger företagaren Kristina Lindhe.

Kristina Lindhe är vd och grundare av företaget Lexington. Hon säger att de traditionella mönstren inom familjen utgör ett hinder för kvinnliga egenföretagare. Enligt henne är det många kvinnor som väljer att stanna hemma och ta hand om familjen i stället för att satsa på sina företagsidéer.
– Många kvinnor backar till förmån för sina män. När man ser familjen som ett gemensamt projekt så fungerar det bra, men tyvärr är det inte så än.

Hon tror att fler kvinnor kommer starta egna företag i framtiden men att det kommer ta lång tid innan vi ser någon större förändring. 

Birgitta Sköld på Linköpings universitet har under tre år studerat småföretagare inom den offentliga sektorn. Även hon ser de traditionella könsrollerna i samhället som ett hinder för kvinnliga företagare. 
– Att det finns så få kvinnliga företagare beror inte på kvinnorna själva, utan på strukturerna runtomkring, säger hon. 

I sin forskning har hon kommit fram till att män är överrepresenterade som egenföretagare även inom den offentliga sektorns verksamheter. Det gäller nästan alla branscher. Enda undantaget är barnomsorgen, där det finns fler kvinnliga egenföretagare. 
– Män har tagit fler andelar under 2000-talet. Deras företagande gynnas mer av kombinationen av stordrift och upphandling, medan smådrift och kundval gynnar kvinnors företagande .

Politikernas förhoppning i och med konkurrensutsättningen av den offentliga sektorn i början av nittiotalet var att fler kvinnor skulle starta företag. Men resultatet har blivit det motsatta. 
– Tidigare forskning har visat att människor oftast väljer att starta eget företag inom branscher de känner till, så det borde ha blivit så inom den offentliga sektorn, säger Birgitta Sköld.

Hon hoppas att hennes avhandling kommer att väcka debatt och att det så småningom kommer att ske en förändring i könsfördelningen mellan egenföretagare .  Hon säger att de strukturella villkoren behöver ses över, men har inga svar på hur det ska gå till i praktiken.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Salong betong-Danne: ”Jag lever i ett konstant misslyckande”

Salong betong-Danne: ”Jag lever i ett konstant misslyckande”

I Metrojobbs Misslyckandepodden berättar Daniel Beijner om resan med Salong Betong och varför han aldrig känner sig framgångsrik.

Fler artiklar inom Nyheter