Catharina Nyberg, 22, är en av dem som hoppas på ett jobb på Gröna Lund i sommar.
Catharina Nyberg, 22, är en av dem som hoppas på ett jobb på Gröna Lund i sommar.
Foto: Marie Kjellander

Här testas Grönans nya ”artister”

Över 500 nya parkstädare och spel- och attraktionsvärdar ska rekryteras inför sommarsäsongen på Gröna Lund. Men de kallas inte till intervju utan till ”gruppaudition”. – Ni ska se er som artister och nöjesparken är er scen, instruerar rekryterare David Nordblom.

Det skrapar i golvet av tolv stolar som dras ut när lika många ungdomar samlas i Gröna Lunds personalmatsal för en anställningsintervju.

Fast i detta sammanhang kallas intervjun för ”grupp-audition” och matsalen för ”Green Room” – en finger-visning om hur kandidaterna ska se sig själva när de sedan kliver i sina gröna arbetskläder i sommar.

Som  artister som äntrar en scen.
– Vi vill inspirera er att leverera upplevelser i världsklass varje dag, instruerar rekryterare David Nordblom.

Gröna Lund sysselsätter cirka 1 100 säsongsarbetare varje år. Hälften av tjänsterna går till ”återvändare”. Varje vår pågår ett intensivt rekryteringsarbete för att tillsätta resten.


Ungefär hälften av ungdomarna runt bordet i Green Room kommer att få jobb. Första gallringen sker genom ansökan och ett poängformulär som jobbsökarna får fylla i. Men nu är det skarpt läge.  


När samtalet om företagets värdeord och varför de vill jobba på just Gröna Lund är klart kommer eldprovet: Var och en ska träda fram inför gruppen och lyfta fram sina förtjänster.

Intervjuformen är i princip densamma varje år, men innehåller alltid några nya moment, förklarar David Nordblom.
– Fördelarna med grupp-audition är många. Dels får vi en uppfattning om hur kandidaterna fungerar i ett socialt  sammanhang, dels är det ett sätt att effektivisera vår rekryteringsprocess.

Vill ladda batterierna med ett roligt jobb

Catharina Nyberg, 22, är en av dem som hoppas på ett jobb på Gröna Lund i sommar. Det är de glada minnena från barndomsbesöken på nöjesparken som fick henne att söka.


– Mamma pluggade och var själv med tre barn. Så när vi väl fick gå på Gröna Lund en gång om året tog vi åksjuketabletter och åkte Expressen tio gånger på raken, säger hon.


Helst vill hon jobba som attraktionsvärd.
– Jag har pluggat så länge och känner mig lite trött på det. Nu vill jag framför allt göra något som är kul och ladda batterierna. jenny sköld

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb