Robin Persson gav sig själv titeln nodemaster efter en dataprogrammeringsmodell.
Robin Persson gav sig själv titeln nodemaster efter en dataprogrammeringsmodell.
Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Välj din jobbtitel och bli mer kreativ

Vilken jobbtitel skulle du ge dig själv -- om du själv fick välja? Robin Persson har valt att kalla sig ”nodemaster”.

Nästan överallt i arbetslivet kliver vi in i färdiga yrkestitlar. Vi jobbar som ”systemutvecklare”. Eller ”säljare”.  Eller ”journalist”, ”webbskribent”, ”riskanalytiker”, eller vad som nu stod i just jobbannonsen när vi sökte jobbet.

På start up-företaget Glimworks i Lund är filosofin annorlunda. Här låter man medarbetarna bestämma sina egna titlar – för att stimulera utveckling och innovation.

– Om jag som chef inte tror att mina medarbetare klarar av att definiera sin egen titel kan jag inte heller förvänta mig att de ska utforska nya tankar i något annat heller. För att kunna vara en visionär organisation så måste delarna också få lov att vara visionärer. En självvald titel innebär att man själv behöver reflektera över vem man är på jobbet, vem man vill vara, och vem du är på väg att bli, vart man är på väg, säger Johan Ranefors, grundare och vd.

Robin Persson hämtade sin titel från Node.js, som är en dataprogrammeringsmodell han ägnat de senaste två åren åt att jobba med.

– Med en traditionell yrkestitel kommer förväntningar och förpliktelser om vad rollen innebär. Med ”nodemaster” slipper jag dessa förpliktelser, och den beskriver vad jag tycker om och är bäst på. Det känns mer motiverande, säger Robin.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Gör som Skalman – må bättre på jobbet

Gör som Skalman – må bättre på jobbet

Slarvar du med maten? Ny forskning visar varför det är så viktigt att äta på bestämda tider. Ät och sov på bestämda tider.

Forskning: Multitasking dödar effektiviteten

Forskning: Multitasking dödar effektiviteten

Känner du dig effektiv när du gör flera saker samtidigt? Tänk om. Så kallad ”multitasking” ökar stressen, sänker IQ, och kan minska produktiviteten med...

Social kompetens är inte att vara pratglad

Social kompetens är inte att vara pratglad

Social kompetens står högt i kurs hos många företag. Men det betyder inte att du måste vara ett mingelproffs.

Fler artiklar inom Personlig utveckling