I februari började Louise Mörk, 60, jobba som rekryterare på bussföretaget Arriva Sverige – inte långt efter att hon 
varslats om uppsägning från sin tidigare arbetsplats. – En förändring inom företaget kan bli en möjlighet också. Jag 
var personaladministratör på SJ vid bolagiseringen efter år 2000 och då valde jag själv att gå från företaget och 
börja studera i stället, berättar Louise.
I februari började Louise Mörk, 60, jobba som rekryterare på bussföretaget Arriva Sverige – inte långt efter att hon varslats om uppsägning från sin tidigare arbetsplats. – En förändring inom företaget kan bli en möjlighet också. Jag var personaladministratör på SJ vid bolagiseringen efter år 2000 och då valde jag själv att gå från företaget och börja studera i stället, berättar Louise.
Foto: Urban Brådhe

Varannan tjänsteman har blivit varslad

Nära hälften av tjänstemännen har blivit varslade om uppsägning någon gång under sin karriär, enligt en ny undersökning från tidningen Kollega.

Den varselvåg som dragit in över Sverige under hösten och vintern tycks inte växa sig större, men enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer arbetslösheten ändå att stiga ytterligare.

I en helt ny undersökning som tidningen Kollega låtit göra bland drygt tusen tjänstemän svarar 47 procent att de blivit varslade någon gång i sitt arbetsliv – och 16 procent har blivit det flera gånger.

TRR Trygghetsrådet, som arbetar med omställningar på arbetsmarknaden för privata tjänstemän, bekräftar bilden.

– Helt klart är att vi i dag får in fler tjänstemän som blivit varslade för andra gången, än vad vi fick tidigare, säger Ann-Sofi Sjöberg, informationschef på TRR Trygghetsrådet.

I Kollegas undersökning svarar fyra av tio att det förekommit varsel på deras arbetsplats under det senaste året, och dubbelt så många upplever att varsel blivit vanligare på svenska arbetsplatser det senaste året.

Arbetsförmedlingens varselstatistik visar svart på vitt att en varselvåg drog in över landet i fjol med över 70 000 varslade personer. Under januari och februari i år har 10 33 personer varslats, att jämföra med 11 543 personer under samma period i fjol.

– Mycket pekar på att varselvågen är passerad. Bakgrunden till den var oron i vår omvärld och nu har de framåtblickande indikatorerna blivit allt fler. Det finns orosmoln kvar, men det blir inte värre, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, som dock spår att arbetslösheten kommer att stiga ytterligare innan den vänder nedåt igen.

– Jobben växer, men inte i samma utsträckning som arbetskraften. Det är fortfarande en stigande tendens vad gäller arbetslösheten, men takten är inte riktigt lika hög som i fjol, säger Håkan Gustavsson.

Louise varslades – fick nytt jobb efter tv-inslag

Efter att ha arbetat flera år med utbildning och rekrytering på ISS Trafficare, ett tjänsteföretag inom transportbranschen, varslades Louise Mörk, 60, om uppsägning för ett år sedan. Bara ett par månader senare behövde företaget återigen Louises hjälp, men den sista januari i år upphörde ändå hennes tjänst helt och hållet.

– Då såg jag personalchefen på Arriva i ett inslag i tv, där han sa att företaget skulle behöva rekrytera ett stort antal bussförare. Jag tänkte ”men då har de ju nytta av mig”, så jag hörde av mig till honom och skickade över mitt cv, berättar Louise.

I februari tillträdde hon en visstidsanställning där hon rekryterar både bussförare och tjänstemän till Arriva Sverige i Stockholm.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter