Utbrändhet är farligare än rökning, visar ny studie.
Utbrändhet är farligare än rökning, visar ny studie.
Foto: Scanpix

För mycket jobb farligare för hjärtat än rökning

Du  äter hälsosamt, tränar och har slutat röka och siktar på att det det sättet förlänga ditt liv. Men alla ansträngningar kan vara förgäves – om du jobbar för mycket.

Nya studier visar en alarmerande förhöjd risk för en för hjärtattacker och en för tidig död bland människor som är utbrända. Utbrändhet är till och med en större riskfaktor än de klassiska faktorerna som rökning, fetma och stillasittande, rapporterar forskarna i tidningen  Psychosomatic Medicine, där studien publicerats. 

Mycket av de som bidrar till utbrändhet finns i arbetslivet – såsom hög arbetsbelastning, brist på kontroll över arbetssituationen, brist på känslomässigt stöd och långa arbetsdagar med få chanser att vila. 

Bland de som ligger högst på utbrändhetsskalan löper 79 procents ökad risk för kranskärlsljukdom – plackbeläggning i hjärtkärlen som kan leda till hjärtattack, medan snittet bland utbrända ligger på en 40 procents högre risk. 

Forskarna kallar resultaten "alarmerade".

I studien följdes 8,838 synbart friska män och kvinnor mellan åldrarna 19 och 67 år under 3,4 år. Varje deltagare kontrollerades regelbundet för tecken på utbrändhetssymtom och kranskärlsjukdom. 

Forskaren Sharon Toker vid universitetet i Tel Aviv uppmanar arbetsgivare att vara uppmärksamma på symtomen i inledningsfasen av utbrändhet. 

– De bör prioritera prevention genom en hälsosam arbetsmiljö och hålla koll på tidiga varningstecken för utbrändhet. Enkla svarsformulär som finns på internet kan ställa en tidig diagnos, säger hon.

– Anställda kan bidra genom att göra hälsosamma livsval som att sova tillräckligt och gå i terapi när det behövs. 

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa