– Det är jättekul att röra sig bland folk, skratta och se att gästerna blir nöjda, säger Danilo Jimenez som tack vare 
sin känsla för service nu får jobba närmare gästerna.
– Det är jättekul att röra sig bland folk, skratta och se att gästerna blir nöjda, säger Danilo Jimenez som tack vare sin känsla för service nu får jobba närmare gästerna.
Foto: Marie Kjellander

Danilos känsla för service gav nytt jobb

Den som gillar service har goda utsikter att få jobb framöver. Störst chanser finns inom hotell- och restaurangbranschen.

Tjugofyraårige Danilo Jimenez anställdes först som diskare och allt-i-allo inom Stureplansgruppen. Men cheferna såg hans känsla för service och när Berns öppnade sin nya restaurang Nosh And Chow plockades han ut bland gästerna. 

Sedan i januari i år jobbar han med servitörerna, eller som ”Nisse” som det kallas inom branschen. 

– Jag presenterar maten och hjälper servitörerna. Om gästerna vill ha ett glas vin kan jag servera det, säger han. 

Satsningen på Nosh And Chow är, enligt Berns vd Yvonne Sörensen Björud, en direkt konsekvens av den sänkta restaurangmomsen. 

– Hade det inte varit för den hade vi inte vågat satsa.

Sedan starten har över 100 personer rekryterats, inklusive timanställningar. Men det tar inte slut där. Planen är att ta ytterligare tre våningsplan i anspråk, med barer och hotellrum. Och redan till sommaren öppnas en ny innergård med bar. 

– Allt som allt rör det sig om 60 till 70 nya tjänster, säger Yvonne Sörensen Björud.

Hotell och restaurang går bäst

Svensken utnyttjar andras tjänster som aldrig förr. Vi äter vår middag på restaurang, lämnar in cykeln till verkstaden i stället för att själva byta däck och låter en städfirma fixa vårstädningen. 

Den som gillar att arbeta med service har därför goda chanser att utveckla sina talanger framöver, enligt Tord Strannefors, prognoschef för Arbetsförmedlingen.

– Den oro som märktes i de här områdena föregående år har skingrats och vi räknar med en ganska bra utveckling framöver. Hushållen har en bra inkomstutveckling och förmögenhetsställning, vilket gynnar servicesektorn, säger han.

Bäst går det för hotell- och restaurangsektorn. Här bidrar också en stark besöksnäring och enligt vissa även den sänkta restaurangmomsen. 

– Det är en bransch som normalt är väldigt konjunkturkänslig, men som nu tycks kunna stå emot den ekonomiska försvagningen bra. Man kan tänka sig att den blir ytterligare något bättre framöver. 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb