Snickarna Felix Langlet och Markus Mård jobbar just nu med bygget av Nya Karolinska – som Skanska menar är norra Europas största byggarbetsplats. Enligt experterna har de valt rätt yrke.
Snickarna Felix Langlet och Markus Mård jobbar just nu med bygget av Nya Karolinska – som Skanska menar är norra Europas största byggarbetsplats. Enligt experterna har de valt rätt yrke.
Foto: Urban Brådhe

Det våras för byggbranschen

När tjälen gått ur marken vankas det fler jobb inom bygg- och anläggning. Men experterna ser fler tecken på en ljusning för branschen. – Utvecklingen har varit starkare än många trodde i vintras, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Vid ett besök på Nya Karolinska – norra Europas största byggarbetsplats enligt Skanska – är det svårt att tro att byggsektorn skulle gå på lågvarv. Här pågår åtminstone en intensiv aktivitet, på flera plan samtidigt, från långt under jorden till sjunde våningen i de stora nya sjukhusbyggnaderna. Snickarna Felix Langlet och Markus Mård, som är sysselsatta med att borra hål för rörmoduler son ska gå genom våningarna, är två av de 1 500 personer som jobbar här. De båda har följt varandra sedan de båda gick ut bygglinjen i Eskilstuna för fyra år sedan.

– Jag fick jobb direkt på ett företag där jag varit lärling. Sedan jobbade jag på NCC ett tag, säger Markus Mård.

Efter några månaders arbetslöshet fick både han och Markus en heltidsanställning på bemannings- och rekryteringsföretaget Expandera mera. Just nu är de uthyrda till Skanska som ytterst ansvarar för det jättelika bygget. 

– Jag trivs jättebra. Man får rätt mycket ansvar och att de litar på en. Det är kul, säger Felix.

I februari i år såg det dock rätt mörkt ut för bygg- och anläggningssektorn. Många som utbildat sig inom bygg och anläggning kommer sannolikt att byta yrke, skrev Arbetsförmedlingens analytiker i sin prognos då. Men sedan tycks något ha hänt.

– Arbetsmarknaden har utvecklats starkare än vad alla trodde under senhösten och vintern, säger Håkan Gustavsson, som skrivit prognosen.

Det är något som Mix Selder, vid rekryterings- och bemanningsföretaget Expandera mera, som specialiserar sig på byggbranschen, kan bekräfta. 

– Särskilt stor efterfrågan är det på snickare, men även markläggning, rörläggning och stensättning, anläggningsjobb som drar igång nu när tjälen gått ur marken, säger hon.

Störst chans att få jobb är det i Stockholm. Förutom Nya Karolinska är det arenabyggen och Citybanan som skapar arbetstillfällen. På lite längre sikt kommer också upprustningen av miljonprogrammen ge stora avtryck på arbetsmarknaden i stora delar av landet.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb