I de hus Skanska bygger på Kungsholmen i Stockholm kommer värmen från berget under, berättar Anders Nilsson.
I de hus Skanska bygger på Kungsholmen i Stockholm kommer värmen från berget under, berättar Anders Nilsson.
Foto: Isabel Svensson

Energisnålt byggande ökar

Grönt byggande har slagit igenom på allvar. Energisnåla hus och smarta miljölösningar är hetaste trenden just nu.

Nybyggen i Sverige har stort fokus på miljön. Smarta material, som bland annat ”äter upp” kväveoxider testas nu i Södertälje och lokal energiproduktion (solceller och solpaneler) för byggnader har slagit igenom stort.

Nu kommer nästa steg.

– Det håller på att bli allt viktigare att titta på hur olika byggmaterial har producerats, det vill säga hur mycket energi som har gått åt och vilka utsläpp det leder till, säger Tove Malmqvist på avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH. 

Men faktum är att många skulle kunna bygga fastigheter ännu mer energieffektivt än vad som görs i dag och på så vis bidra till minskad energiförbrukning. Gammaldags regler sätter dock stopp för det.

– Vi har samma regler för energiförbrukning som sedan slutet av 1980-talet, vilket i praktiken innebär att det byggs få energieffektiva byggnader med dagens normer, säger Jutta Schade, teknologie doktor vid Luleå tekniska universitet. 

Hon står bakom en ny doktorsavhandling som har studerat hinder och drivkrafter i byggprocessen för att hitta ett mer hållbart och energieffektivt byggande.

– I dag finns det teknik för att bygga energisnålt, till exempel passivhus, men det krävs att någon driver på det. Byggherrar, kunder eller regelverk är drivkrafter för utveckla energisnålt byggande, säger Jutta Schade.

Berget under värmer husen

På Kungsholmen i Stockholm bygger Skanska just nu kontor och bostäder som drar nytta av varandra.

Tekniken kallas Skanska Deep Green Cooling och betyder att berget under bygget klarar av att täcka hela kontorets kylbehov på sommaren. 

På vintern, när fastigheterna behöver värmas upp, hjälper värmen i berget till med lägenheternas uppvärmning. Det betyder bland annat att såväl bostäderna som kontoren sparar energi.

– Uppvärmningssystemet blir dessutom mer säkert och man slipper känsliga värmepumpar, säger Anders Nilsson, handläggare på Skanska.

Nu har betongstommen för de första våningarna påbörjats i bygget som kallas Västermalms Atrium och första inflyttning i bostäderna sker i december 2014.

– Stora kombinationsprojekt, som det här, ligger i tiden för att minska klimat-påverkan, säger Anders Nilsson. 

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Nu är Ingvar Kamprad rikast i världen – igen

Nu är Ingvar Kamprad rikast i världen – igen

Efter "Uppdrag gransknings" avslöjande så räknas han förmögenhet till 600 miljarder kronor.

Fler artiklar inom Nyheter