Risken för inbrott i den gamla försvarsbunkern som numera är datahallen Pionen på Södermalm i Stockholm känns 		            inte så hög. – Ingen lär knacka sig genom taket, säger tekniska chefen Gustav
Bergquist.
Risken för inbrott i den gamla försvarsbunkern som numera är datahallen Pionen på Södermalm i Stockholm känns inte så hög. – Ingen lär knacka sig genom taket, säger tekniska chefen Gustav Bergquist.
Foto: Johan Almblad

Datahallarna ger jobb åt Sverige

Sverige storsatsar på superdatacenter. Klimatet är gynnsamt och satsningen ger oss många nya arbetstillfällen.

Enligt den nyligen publicerade rapporten Data Center Risk Index 2013 är Sverige det tredje bästa landet i världen att placera datacenter i. Av de 30 länder som man undersökt ansågs bara USA och Storbritannien vara bättre länder för serveranläggningar.

Samtidigt lägger telekomjätten Ericsson två av sina nya datacenter i Sigtuna och i Linköping. 

En viktig anledning att lägga datacenter i Sverige är klimatet. Dels vår stora tillgång till vattenkraft som ger miljövänlig el, dels behöver värmen från datorerna kylas bort.

– Därför vill man ha billig men också stabil elförsörjning och billig, enkel kyla, säger Gert Svensson, biträdande föreståndare för superdatacentrat PDC på KTH i Stockholm.

Stora datahallar har funnits länge hos företag och myndigheter, men när datorerna blev mindre på 1980-talet höll datahallarna helt på att försvinna. Årtiondet efter sparkade Google i gång datahallsbyggena på allvar. Förra året flyttade Facebook till Luleå och blev deras första serverhall utanför USA. Nu är fler på gång, bland annat ett sju hektar stort datacenterbygge i Upplands Väsby norr om Stockholm, det största bygget i sitt slag sedan Facebooks etablering i Luleå. Och superhallarna ger jobb, inte bara på själva datacentret.

– Centret ska ju både byggas och underhållas. Dessutom finns en tendens att lägga fler IT-jobb i närheten av datacentret, säger Gert Svensson.

Sverige ligger också i framkant när det gäller fjärrvärme- och fjärrkylteknik. Snart kommer vi också att kunna återvinna värmen från superhallarna för att värma bostäder.

– Här kommer Sverige ha ännu en konkurrensfördel. Fjärrvärme är ovanligt utomlands och fjärrkyla är nästan okänt på andra ställen än i Sverige, säger Gert Svensson.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Fler artiklar inom Nyheter