Rätt nätverk kan vara nyckeln till framgång

Yasmine Åkermark, 26, har gjort världen till sin arbetsplats.  Just nu etablerar hon sitt eget modeföretag Garite i London.  Allt är möjligt – menar hon – med hjälp av strategiskt nätverkande.

Gång på gång har hon tagit sig till främmande länder där hon knappt känner någon. Hon har fått jobb som servitris i Australien, jobbat med CSR i Malaysia, med migrationsproblem i Kosovo och EU-företagande i Frankrike. Hennes hemlighet för en lyckad utlandskarriär är att vara strategiskt.

– Det första jag gör är att rita upp en stor mindmap med olika delmål. Inför min Londonsatsning var de små delmålen till exempel att ha kontor i London och börja sälja mina kläder och accessoarer på större hemsidor. En av de långsiktiga målen var att börja designa min egen kollektion, vilket jag arbetar med just nu, säger Yasmine Åkermark.

På mindmappen identifierar hon också personer, organisationer och företag som kan hjälpa henne att uppnå dessa mål.

– Inför Londonsatsningen använde jag mig framför allt av Linkedin, en guldgruva för den som vill skapa professionella kontakter. Där hittade jag både entreprenörsgrupper och entreprenörsträffar. Jag identifierade personer som jag ville prata mer och läste på om deras bakgrund. På så sätt kunde jag göra ett bättre intryck när vi väl träffades.

– Vägen till framgång har helt enkelt varit att hela tiden nätverka och finna nyckelpersoner som kan hjälpa mig att ta nästa steg på, olika sätt. 

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 enkla tips till dig som är ny på jobbet. Såhär kommer du ihåg namnet på den du hälsat på

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Du får bara en chans när du träffar en person för första gången, att göra ett bra första intryck handlar om att vara taktisk.

Fler artiklar inom Nätverka