Irene Svenonius, 45, är stadsdirektör för Stockholms stad. Hon tjänar 150 000  kronor i månaden. – Jag brinner för mitt jobb, säger hon.
Irene Svenonius, 45, är stadsdirektör för Stockholms stad. Hon tjänar 150 000 kronor i månaden. – Jag brinner för mitt jobb, säger hon.
Foto: Urban Brådhe

Kvinnorna tar täten i välfärden

I den offentliga sektorn ökar andelen kvinnliga ledare allra mest. Den mäktigaste heter Irene Svenonius och är chef för fler människor och mer pengar än många näringslivstoppar.

Hon basar över 40 000 anställda och ansvarar för en budget om 54 miljarder kronor.

Irene Svenonius, 45, är nummer ett på Dagens samhälles lista över Sveriges mäktigaste kvinnor inom välfärden, i sitt yrke som stadsdirektör i Stockholm stad. 

– Utmärkelsen var väldigt hedrande, men min drivkraft i arbetet ligger inte i att synas utan i att åstadkomma resultat. Stockholmarna ska känna att de får valuta för sina skattepengar, säger Irene Svenonius. 

I bagaget har hon en civilekonomutbildning och några år inom journalistvärlden. Från den branschen tog hon med sig nyfikenheten, när hon fick jobbet som stadsdirektör 2006. I dag består ledningsgruppen på stadsledningskontoret av sex kvinnor och två män. 

– Stockholms stad ligger i framkant när det gäller att ge kvinnor ledande positioner, så näringslivet kan lära av oss. Men jag är lite orolig för att män inte söker sig till spännande jobb i staden på hög nivå i samma omfattning som högt kvalificerade kvinnor gör, säger Irene Svenonius.

Hon tror att det kan bero på myten om att det går långsamt att fatta beslut och att lönerna är låga inom kommunsektorn.

– Men det är inte sant. Stockholm är en av Europas snabbast växande städer, det betyder att utmaningar och massor av roliga jobb som väntar på männen. De missar ju chansen att vara med och planera morgondagens Stockholm.  

Irene Svenonius är bland de bäst betalda kommuncheferna i landet, men ändå ligger lönenivån under hur det kan se ut i näringslivet för liknande poster. Lönen är dock inte drivkraften, säger Irene Svenonius.

– Jag är nöjd med min lön, jag brinner för mitt jobb och kan tydligt se resultaten av allt som görs, säger Irene Svenonius.

”Det är här jag kan göra skillnad”

Av alla chefer i Sverige är drygt en tredjedel kvinnor – och mest ökar andelen kvinnliga ledare i offentlig sektor.

– Offentlig verksamhet är ju kvinnodominerad, så när man rekryterar har man ju naturligt fler kvinnor att välja bland, säger Elisabeth Särenfors, kommundirektör i Järfälla kommun och nummer 26 på Dagens Samhälles lista över Sveriges mäktigaste kvinnliga ledare inom offentlig sektor.

80 procent av alla anställda i offentlig sektor är kvinnor och jämfört med ledarna inom näringslivet är lönen ofta lägre. Det tycker inte Barbro Fridén, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset och nummer 10 på listan, är något problem.

– Jag är läkare och älskar sjukvården. Det är här jag kan göra skillnad. Min lön är bra, även om det är långt ifrån vad näringslivets chefer tjänar. Men, till skillnad från många av dem, har jag en meningsfullhet i mitt jobb som är oslagbar. 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär