Stina Carlsson Reich och Maria Nohlström på designbyrån Doberman. Byrån har vunnit pris som Sveriges bästa
arbetsplats – bland annat för att man har tagit in leken i jobbet.
Stina Carlsson Reich och Maria Nohlström på designbyrån Doberman. Byrån har vunnit pris som Sveriges bästa arbetsplats – bland annat för att man har tagit in leken i jobbet.
Foto: Natanael Johansson

Fler företag tar in lek på jobbet

Att leka på jobbet är trendigt. Nya studier visar dessutom hur leken i arbetet stärker medarbetarnas kreativitet och arbetslust. 

Inom arbetslivet är man ständigt på jakt efter metoder för att öka medarbetarnas innovation och kreativitet. Perioden med konsulter och coacher är förbi – nu öppnar många företag för att släppa in lekfullhet.  

– Alla är övertygade om att leken ökar samarbete, kommunikation och kreativitet. Resultatet är väldigt lovande, det ökar verkligen öppenheten för varandra, säger Samuel West, som forskar om improvisationsteater som utvecklingsverktyg på arbetsplatser. 

Jörgen Krantz jobbar som improvisationsteaterskådespelare och märker nu den ökande efterfrågan på lek och dramatisering hos företagen. 

– För 10–15 år sedan var man skeptisk när vi pratade om lek, dramatisering och upplevelse som en väg till utveckling. I dag är de flesta företag positiva och vill prova, säger Jörgen Krantz. 

På designbyrån Doberman använder man leken för att lösa svåra problem. Det kan vara att engagera hela företaget i att bygga kommande års budget i lego, eller att låta kunder använda rekvisita och leva sig in i slutanvändarnas situation i olika rollspel. 

– Vi kan också låta duktiga programmerare utveckla en tjänst som en mobil fjärrkontroll för smartphones, bara för att det ger dem energi. Även om det inte ingick i planen från början, säger Maria Nohlström, byråchef på Doberman. 

Tre tips för att skapa en lekfull arbetsplats

Pepp och skryt

Skapa ett lekfullare arbetsklimat genom att vara generösa mot varandra. Ta en stund på måndagen att ge varandra uppmuntrande feedback för något, om än litet. På fredagsfikat får alla kort berätta vad de själva tycker de gjort bra den här veckan. Upprepa under några veckor och se vad som händer med klimatet i gruppen.

Låt alla vara med

 Involvera alla medarbetare i nyckelbeslut och ta vara på allas talanger. Investera i tid för reflektion i grupp, lär av misstagen samtidigt som gruppen har roligt och tillåts ta ut svängarna hela tiden. Skapa en arbetskultur där man får vara sig själv, göra misstag och berätta hur man känner.

Annorlunda mötesteknik

 Mötestekniken Open Space betyder att mötesdeltagarna själva utformar hela konferensprogrammet, som en heldagskafferast (eftersom det ändå ofta är där de mest spännande konferenspunkterna avhandlas – inte under dragningarna). Det blir ett sätt att leka och att locka fram gruppens fulla potential.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling