I sin nya yrkesroll är Seher Yilmaz en måltavla för näthat. Men hon inspireras mycket av sin pappas mod som politisk flykting. – Hans övertygelse om att jobba för det man tror på är en sporre för mig, säger hon.
I sin nya yrkesroll är Seher Yilmaz en måltavla för näthat. Men hon inspireras mycket av sin pappas mod som politisk flykting. – Hans övertygelse om att jobba för det man tror på är en sporre för mig, säger hon.
Foto: Per Larsson/TT

"Mitt ideella arbete har gett mig ett enormt nätverk"

Ideellt arbete är lika viktigt som studier. Det menar Rättviseförmedlingens nya ordförande Seher Yilmaz. – Mitt engagemang har gett mig erfarenheter och ett enormt nätverk, säger hon.

I början av året blev Seher Yilmaz ny ordförande för Rättviseförmedlingen, en förening som via sociala ­medier hjälper projekt, organisationer och medier att ­hitta kompetenta människor som lätt hamnar i skymundan. Ofta på grund av fördomar om till exempel kön och härkomst.

Hon är också konsult ­inom public affairs på PR-byrån Prime och skriver krönikor med fokus på jämställdhet.

− Jag blir frustrerad över hinder som gör att folk inte når sin fulla potential, och vill jobba för att få bort de hindren, säger hon.

Rättviseförmedlingen startades 2010, men har redan blivit något av en folkrörelse som fått stor uppmärksamhet och flera priser, och att vara ordförande kräver en hel del arbete. Seher funderade i en vecka innan hon tackade ja, och pratade även med arbetsgivaren.

− För mig är det viktigt att min arbetsgivare tycker det är kul och ser ett värde i det jag gör, och inte blir stressad över att jag inte alltid är på plats, som nu när jag gör den här intervjun med Metro, skrattar Seher.

Hon ser två stora utmaningar med ordförande­skapet. Den första är att få balans mellan jobb, ideellt arbete och ”allt annat kul i livet”. 

Den andra är att Rättviseförmedlingen i dag driver frågor om vithetsnormer, vilket en del uppfattar som oerhört provocerande och kan leda till att hon utsätts för både näthat och hatmail. Men att ta sig an svåra saker är ingen nyhet för Seher, vars ­föräldrar kom till Sverige som politiska flyktingar från Turkiet i början av 80-talet.

− Min pappa var politiskt aktiv i Turkiet, trots att det var livsfarligt. Hans övertygelse om att jobba för det man tror på är en sporre för mig, säger hon.

Seher har läst statsvetenskap, men det är aktiviteterna vid sidan av som varit till störst hjälp i karriären. Som tonåring var hon ordförande för Sveriges Elevkårer och blev sedan ordförande för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer.

Hon beskriver ideella organisationer som ”de bästa skolorna någonsin”.

− De behöver all hjälp de kan få och du kan ofta få ta mycket ansvar direkt. Samtidigt är det ingen som förväntar sig att det du gör ska bli perfekt, så det är okej att pröva nya saker och kanske misslyckas. Mitt ideella ­arbete har gett mig erfarenheter som skulle vara svåra att få på annat sätt, och ett enormt nätverk, säger Seher.

Erfarenheten hjälpte henne också att få jobbet på PR-byrån Prime. Som ordförande i LSU fick hon plats i ett mentorsnätverk där unga människor får träffa personer inom näringslivet. En av mentorerna föreslog att hon skulle jobba med PR, och rekommenderade henne till byrån.

Seher fick söka jobb som alla andra, men tack vare ­rekommendationen hade Prime ögonen på henne lite extra. Dessutom hade hon en massa bra erfarenheter, som att leda arbetsgrupper, tala inför främmande och att ordna konferenser och resor. 

− Det är det inte alla 24-åringar som har, säger Seher.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Så blir du ett proffs på att mingla

Så blir du ett proffs på att mingla

Hur pratar man med 15-20 personer under lättsamma omständigheter? Retorikexperten Fredrik Söderquist tipsar om hur du blir ett mingelproffs.

Fler artiklar inom Nätverka