Som vd på Film2Home ska Ulrika Lindwall bland annat göra filmuthyrarna gångbara i den digitala världen.
Som vd på Film2Home ska Ulrika Lindwall bland annat göra filmuthyrarna gångbara i den digitala världen.
Foto: Anders Wiklund / TT

Från chef på Spotify till vd i filmbranschen

Ulrika Lindwall gjorde succé som chef på Spotify. Nu är hon vd på Film2home. ”Min största styrka är att jag är orädd”, säger hon.

Film2home erbjuder digital hyrfilm till dator, mobil, smartTV, och läsplattor. I slutet av förra året tog Ulrika Lindwall tog över som VD för bolaget, då endast 32 år gammal.

- Det känns otroligt bra, fast det är tufft. Filmbranschen står inför många utmaningar, säger hon.

Hon förklarar att den fysiska uthyrningen i Sverige dalar, samtidigt som svenskarna konsumerar mer film än någonsin. Men eftersom det främst sker främst via piratsajter har de digitala uthyrarna inte ens lyckats få en bråkdel av kakan. Fast det är också det som gör hennes uppdrag spännande.

- Än så länge finns det ingen digital spelare som tagit ledningen och lyckats skapa det marknaden verkligen behöver, säger hon.

Som vd är hon ytterst ansvarig för företagets 11 anställda och driften av verksamheten. Ett tungt uppdrag, men innan dess hade Ulrika Lindwall redan bevisat sig i egenskap av chef för nya marknader på Spotify, där hon och hennes team lanserade tjänsten på ungefär 50 nya marknader under 3 års tid.

- I ett så starkt växande bolag måste man älska förändringar, och det är jag i ett nötskal, säger hon.

Ulrika beskriver sig själv som orädd och att hon saknar kontrollbehov, vilket kan vara både bra och dåligt. Å ena sidan blir det lättare att delegera, ett måste för att lyckas som chef, å andra sidan kan det ibland gå lite väl snabbt när hon fattar beslut.

- Men jag hanterar det genom att omge mig själv med personer som är mer försiktiga än jag och dubbelkollar saker. Och att kunna fatta snabba beslut är ett måste i en snabbrörlig bransch. Om jag inte gjort det hade vi nog inte kunnat lansera Spotify i så många länder samtidigt som vi till slut gjorde, säger Ulrika Lindwall.

Uppdraget fick hon från början av en slump, efter en intervju hos ett helt annat företag och för en tjänst hon egentligen inte visste om hon ville ha. Några veckor senare blev hon uppringd av personen som gjort intervjun. Han hade gått vidare till Spotify och ville anställa henne.

- Mitt tips är att gå på intervjuer även om man inte vet om man passar för jobbet. Det är inte bara en bra övning, det kan också leda till nya kontakter, säger Ulrika Lindwall.

Till Film2Home däremot blev hon head-huntad av ett rekryteringsnätverk.

- Jag sökte mig inte bort från Spotify men ibland måste man chansa när det känns rätt. Bland annat lockades jag av att filmbranschen liknar hur musikbranschen såg ut för några år sedan, med hög piracy och starkt krympande intäkter.

Hittills har alla hennes jobb varit ansvarsfulla och stundtals stressiga. Men Ulrika Lindwall vet om hur hon ska göra för att orka.

- Det är superviktigt med balans och att koppla bort jobbet med jämna mellanrum. Jag åker själv jättemycket snowboard när det är säsong, ser till att åka på semester både vinter- och sommartid, och vilar när jag är riktigt sliten.

Vad är dina bästa tips till andra som vill göra karriär?

- Var inte rädd för att säga vad du tycker och tänker. Så länge man inte klagar, utan kommer med konstruktiva lösningar till problem brukar det alltid löna sig att vara ärlig. Sen är det också bra att vara positiv och tro att det mesta är möjligt, fast samtidigt förberedd på att saker kan gå fel. 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär