Josefin Uhnbom driver cateringföretaget Provins i Gula Villan Subtopia, Botkyrka.
Josefin Uhnbom driver cateringföretaget Provins i Gula Villan Subtopia, Botkyrka.
Foto: Izabelle Nordfjell

"Kunskap är inte bara sådant som finns på papper"

Josefin Uhnbom tröttnade på att försöka hjälpa utrikesfödda kvinnor komma in på arbetsmarknaden. Hon bestämde sig för att skapa jobb åt dem istället. Idag driver hon cateringföretaget Provins, som serverar mat från det nynordiska köket.

Botkyrka har stora utmaningar när det gäller utanförskap på arbetsmarknaden. Andelen invandrare är hög, och många saknar kunskap i svenska språket och formell utbildning. Speciellt hög är arbetslösheten bland utrikesfödda kvinnor, och det är bland dessa Josefin Uhnbom vill hitta sina framtida medarbetare.

- Många har lagat mat hela sitt liv och är otroligt kompetenta. Problemet är att de aldrig gjort det utanför hemmet, säger hon.

Hon driver Provins, ett cateringföretag som serverar mat från det nynordiska köket. Målet att använda mat som ett sätt att skapa arbetstillfällen, och att berika Sverige som matnation.

- Jag är utbildad statsvetare och brinner för arbetsmarknadsfrågor, samtidigt som jag alltid haft ett stort intresse för mat. Att få kombinera det känns otroligt bra, säger Josefin Uhnbom.

Tidigare har hon bland annat jobbat som konsult inom krishantering på Brottsförebyggande rådet, och som vd för ett amerikanskt utbildningsföretag i Centralamerika. Men idén till Provins föddes när hon var jobbcoach på ett studieförbund hemma i Sverige.

- Jag kände mig frustrerad över hur svårt det var att hjälpa personer som inte har så mycket att skriva i sitt CV, kanske aldrig har använt en dator, och inte behärskar svenska språket, säger hon.

En abstrakt idé om att använda mat för att skapa jobb började ta form. Frågan var på vilket sätt. Sommaren 2011 reste hon till USA och besökte företag som ägnade sig åt mat och socialt entreprenörsskap - ett koncept som går ut på att göra något bra för världen eller samhället genom entreprenöriella metoder och hållbart företagande.

Speciellt inspirerande var Hot Bread Kitchen i New York, ett multietniskt bageri där kvinnor från olika kulturer bakar bröd och säljer till butiker och restauranger. Josefin ville göra något liknande, men med catering.

Hon sparade pengar i ett halvår, sa upp sig som coach, och tog ett halvtidsjobb. Så småningom fick hon bidrag till en förstudie, och kunde ägna sig åt Provins på heltid.

Verksamheten smög igång 2011. Josefin hyrde in sig i olika kök, och hade två medarbetare som gick på timme. Vändpunkten kom när de fick sin nuvarande lokal i Gula Villan Subtopia i Botkyrka, och kunde börja marknadsföra sig på riktigt.

Idag strömmar kunderna till, och Josefin har två anställda på 70 respektive 100 procent, Nighat Ali från Pakistan och Faiza Hanna från Irak. Företaget har kollektivavtal, och ger medarbetarna samma lön som de ska ha efter 6 års yrkesvana.

- Vi räknar in arbetet de gjort i hemmet. Kunskap är inte bara sådant som finns på papper, säger Josefin Uhnbom.

När det gäller råvarorna är de huvudsakligen ekologiska, och maten görs från grunden, vilket även präglar priserna.

- Vi är inget budgetalternativ eller välgörenhetsinrättning. Våra kunder är företag och organisationer som vill ha god mat med socialt och ekologiskt mervärde, förklarar Josefin.

Målet de närmaste åren är att skapa ännu fler arbetstillfällen, genom att växa.

- Catering är ett bra sätt att nå ut till många, men vi vill expandera till fler områden, som matkassar, och ha kontrakt med skolmatsalar och företag.Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Gillar du att fota? Du kan tjäna pengar på din talang!

Gillar du att fota? Du kan tjäna pengar på din talang!

Hundratals personer och företag laddar ner Stefan Holms bilder varje dag. Mikrostockfotografering blir allt mer populärt.

Drömmer du om en karriär utomlands? Här är 8 råd som hjälper dig lyckas!

Drömmer du om en karriär utomlands? Här är 8 råd som hjälper dig lyckas!

Många drömmer om att arbeta utomlands. Michael Svenssons packade ihop sitt liv och flyttade till New York.

Anna Wallberg fick drömjobbet – sköter sociala medier åt Sweden International Horse Show

Anna Wallberg fick drömjobbet – sköter sociala medier åt Sweden International Horse Show

Hon halkade in på ett bananskal och tog över positionen som sociala medieransvarig för SIHS.

Gravid på jobbet? Här är dina rättigheter!

Gravid på jobbet? Här är dina rättigheter!

Det händer ibland att kvinnor får frågan om man planerar på att bli gravid under en anställningsintervju.

Fler artiklar inom Karriär