Martino Pessina spenderar mycket tid ute i butikerna.
Martino Pessina spenderar mycket tid ute i butikerna.
Foto: Per Larsson / TT

Så blev Martino Pessina Sverigechef för H&M

Vad krävs för att klättra till toppen i H&M? Martino Pessina vet. Ända sedan han började på klädjätten har karriären gått spikrakt uppåt. Idag är han Sverigechef. 

I december förra året blev Martino Pessina Sverigechef för H&M:s 145 butiker och drygt 4000 anställda i Sverige. Ända sedan starten på företaget för 13 år sedan har karriären gått spikrakt uppåt för den 40-årige civilekonomen.

- Jag är intresserad av mode, och tycker det är kul att försäljningssiffrorna visar varje dag om vi gör rätt eller fel, säger han.

Martino Pessina är född och uppväxt i Italien, och första jobbet var på familjeföretaget, ett litet bolag som tillverkar läkemedelsförpackningar.

År 2001 flyttade han till Sverige och fick jobb som business controller på H&M:s inköpsavdelning - en vanlig inkörsport för civilekonomer.

Efter ett par år blev han ansvarig för merchandising i Frankrike, sedan Tyskland, Centraleuropa, och slutligen på global nivå.

När han erbjöds jobbet som Sverigechef var han i full färd med att optimera etableringen av butiker i Asien och Östeuropa - men tackade omedelbart ja.

- Inom H&M arbetar vi väldigt nära varandra, och vi vet vad folk brinner för, så de visste att jag var intresserad och vad mitt mål var. Så är det ofta på H&M, om du gör ett bra jobb kan du bli tillfrågad om nya tjänster, säger han.

Resan inom företaget beskriver han som ”ganska vanlig”. Rekryteringen sker för det mesta internt, och det är vanligt att röra på sig mellan länder och funktioner.

- Det ger en bredare förståelse för verksamheten, säger Martino Pessina.

Bakgrunden inom familjeföretaget har varit till stor hjälp i karriären. Martino Pessina förklarar att han alltid känt sig hemma med H&M:s värderingar, där teamwork, entreprenörsanda, raka rör, och kostnadsmedvetenhet är några av ledorden.

- På ett litet företag är det viktigt att vara konkret, och inte för akademisk. Du måste kunna ta tag i saker själv, för ingen annan kommer att göra dem åt dig, och det gäller att vara kostnadsmedveten, precis som H&M måste vara för att bland annat hålla låga priser gentemot kunderna, förklarar Martino Pessina.

I ett så stort företag är det en utmaning att vara nära verksamheten, och därför lägger han ner mycket tid på att besöka butikerna. Dels för att se om intentionerna på ledningsnivå blivit rätt eller fel, och om något kan förbättras eller förändras. Dels för att motivera personalen, och ta pulsen på organisationen.

- Jag vill få alla att känna sig delaktiga i det vi gör, och då måste jag vara tillgänglig och prata med folk, inte sitta inlåst på mitt kontor. Dessutom finns det mycket erfarenhet i butikerna, och jag försöker få input från så många som möjligt, bolla idéer och lyssna på feedback, säger Martino Pessina.

Så vilka är hans bästa karriärstips?

- Att söka sig till en organisation vars värderingar stämmer överens med de egna, då har både du och företaget gemensamma mål. Var sedan tydlig med vad du vill, och dina personliga mål.

Och för den som vill göra karriär på H&M?

- Att gilla att jobba i team, ha en ödmjuk approach, lyssna, lära, och hela tiden försöka bli bättre. Du behöver inte vara expert på mode, men bör vara intresserad av det. Då blir det enklare att tänka kommersiellt och fatta bra beslut.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär