Hur kommer jag igen efter semestern? Och hur ska ett personligt brev se ut?

Karriärcoachen Nina Jansdotter svarar på läsarnas frågor. 

Fråga: Jag har en flera jobbansökningar på hög och nu undrar jag hur personlig ska jag vara i mitt personliga brev, hur långt ska det vara, hur ska det vara upplagt och om jag kan använda samma till alla?
Ulrika

Svar: Många blir förvirrade av att det kallas personligt brev. Det borde snarare heta professionellt brev, och det är det du ska fokusera på.

Ha gärna jobbannonsen bredvid dig när du skriver så att du är säker på att du ringar in din kompetens- och erfarenhetsmässiga koppling till just det jobbet som du söker, snarare än att göra en mer allmän beskrivning. Av den anledningen behöver du också anpassa ditt personliga brev för varje jobbansökan även om du kan ha en grundmall. Vad gäller det rent personliga i ditt liv så undvik långa utläggningar om var du är född, din familjesituation, dina husdjur och dina intressen om denna information ej har en relevant koppling till det aktuella jobbet.

Försök hålla dig till max en sida. Det är också bra om du ber någon korrekturläsa. Slarvfel sänker tyvärr ofta helhetsintrycket. Kom även ihåg att ta med kontaktuppgifter.

Skriv gärna en säljande överskrift, som gör att läsaren snabbt förstår vad du är bra på. Överhuvudtaget har de flesta personliga brev nytta av att skrivas så att de sticker ut och blir mer säljande. Tänk säljbrev snarare än en personlig beskrivning av dig själv.


Fråga: Jag börjar mitt jobb nästa vecka efter en extra lång semester där jag verkligen släppt jobbet. Jag trivs i och för sig, och har trevliga arbetskamrater, men ändå. Hur gör jag för att komma igång? Det känns trögt nu.
Anders

Svar: Även om man trivs på sitt jobb så kan det kännas lite trögt att komma igång, bland annat för att man ofta tagit sovmorgon.

Det är bra att du lyckades släppa jobbet, gläd dig åt det. Och eftersom du säger att du trivs behöver du bara en kortare omställningsperiod för att tagga upp igen och bli produktiv.

Minska kraven i början. Kan du styra lite över vad du gör så börja gärna med lättare uppgifter, sådana som du är bra på och tycker är roliga. På så sätt jobbar upp dig lite innan du tar itu med saker som kräver mer tankeverksamhet.

Använd flextid om du kan och kom in lite senare. Kom ihåg att du varit med om liknande förr, och gläd dig åt att träffa dina trevliga kollegor och gå ut och ät lunch i solen så att sommarkänslan förlängs lite.

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Fler artiklar inom Personligt brev