Foto: Alamy

Ledningsgrupper med flera kvinnor effektivast

Ledningsgrupper med två eller flera kvinnor är effektivast. Det visar en ny svensk studie. Ändå domineras svenska börsbolag av män.

Svenska börsbolags ledningsgrupper domineras av män. Samtidigt visar psykologisk gruppforskning på många fördelar med att blanda män och kvinnor.

Psykologen Matilda Sandström och Organisationspsykologerna har studerat effektiviteten hos börsens ledningsgrupper utifrån deras könssammansättning.

- Diskussionen kring jämställdhet fokuserar ofta på styrelserna, men styrelsen är inte de som påverkar bolaget operativt, förklarar Matilda Sandström.

I studien fick 31 ledningsgrupper självskatta sitt arbete. Resultatet visar att grupper med två eller fler kvinnor är effektivare än grupper med endast män, eller endast män och en kvinna.

- Studier från andra länder visar på liknande resultat, så vi är inte ensamma, säger Matilda Sandström.

Ett vanligt argument mot kvotering är att företagen måste få ta in de som har bäst kompetens. Matilda anser att fokus istället borde ligga på gruppens kompetens.
- Det är gruppen som helhet som gör jobbet, säger hon, och tillägger:
- Vi valde att studera kön, men forskning visar att mångfald över lag gör grupper mer effektiva.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet