Foto: Alamy

Dataanalytiker århundradets hetaste jobb

Världens data är en guldgruva. Men få vet hur de ska få fram något vettigt ur den. Därför är dataanalytiker århundradets hetaste jobb enligt många experter.

Människor, maskiner och prylar genererar enorma mängder data varje dag. Inom många branscher talas det om Big data, och hur det kan användas för att förutspå allt från kundbeteenden till vem som vinner melodifestivalen.

Men det är en sak att samla in datan. För att dra korrekta slutsatser av den krävs en dataanalytiker - århundradets hetaste jobb enligt många experter.

Ida Bodén är dataanalytiker på Ivida och hjälper bland annat företag att analysera kunddatabaser för att hitta nya potentiella kunder, och industriföretag att analysera maskinolja så att de kan förutsäga när en maskin kommer att krascha.

- Big data kan bestå av så mycket. Det kan vara ekonomiska siffror, processdata, antal likes på Facebook, eller vad vi skriver i sociala medier, förklarar hon.

Många dataanalytiker har läst statistik och något annat ämne, som datavetenskap, ekonomi eller lingvistik. Själv har Ida Bodén disputerat i kirurgi och biofysikalisk kemi.

- Vi analyserade enorma mängder data från våra mätningar och jag kände att metoderna borde kunna appliceras på andra saker i samhället också, berättar hon.

Hon berättar att företag ofta hänvisar till IT-avdelningen när dataanalys kommer på tal, vilken hon tycker är lite märkligt.

- Visst, IT-avdelningen kan se till att datan samlas in och lagras. Men att förädla den till insikter som omsätts i handlingar är inte deras bord. Det är en fråga för företagsledningen, säger hon

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär