Dålig återkoppling skadar företagen

Företag som inte svarar på jobbansökningar riskerar sitt rykte som arbetsgivare. - Att inte återkoppla är respektlöst mot den som tagit sig tid att söka, säger HR-experten Annika Ahnlund. 

Att bemöta jobbsökande på ett bra sätt är otroligt viktigt för företags varumärke som arbetsgivare. Samtidigt säger 14,5 procent av deltagarna i en undersökning från Careerbuilder att de aldrig får personlig återkoppling på sin ansökan, och sju av tio säger att de ”ibland” får automatisk bekräftelse på att ansökan tagits emot.

Dessutom säger fyra av tio att de inte skulle söka jobb på ett företag igen om de inte fick respons på ansökan, och två av tio skulle inte rekommendera företaget till andra.

- Studier från bland annat USA visar på liknande resultat. Att inte återkoppla är respektlöst mot den som tagit sig tid att söka, och en person som inte känner sig respekterad söker förmodligen inga fler jobb på företaget, och kommer säga till andra att inte göra det heller, säger HR-experten Annika Ahnlund, som driver HRbloggen.se.

Hon anser att arbetsgivarna bör vara lika måna som kandidaterna om att göra ett gott första intryck. Och att sökande ska få löpandeinformation om hur rekryteringsprocessen fortskrider.

- Om det går för lång tid utan återkoppling kan till och med den bästa kandidaten tacka nej i slutändan för att företaget verkar nonchigt, säger Annika Ahnlund.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb