Därför är det viktigt med mångfald
Mångfald bidrar till bättre beslut och nya affärsmöjligheter. Det menar Louise Ring, HR-direktör på Axfood.
Forskning visar att företag med stor mångfald är mer kreativa, innovativa och lönsamma än företag där alla liknar varandra.
- Mångfald bidrar till bättre beslut, nya affärsmöjligheter och förståelse för fler kundgrupper. För oss blir det till exempel enklare att uppmärksamma internationella högtider i butikerna och ta in varor som kanske inte brukar säljas i Sverige, men som kunderna vill ha, säger Louise Ring, HR-direktör på livsmedelskoncernen Axfood, som belönades med Mångfaldspriset 2012.
Axfoods mål är att medarbetarna ska spegla kunderna. Idag är 58 procent kvinnor och 18 procent har internationell bakgrund, vilket ungefär motsvarar fördelningen bland Sveriges befolkning.
- Men vi vill bli vill bli ännu bättre, fördelningen ska även speglas på ledarnivå, säger Louise Ring.
Hon menar också att mångfaldsarbetet gör att fler känner sig trygga med att söka jobb hos koncernen, vilket ökar chansen att hitta rätt person till en tjänst. För att kunna ge alla sökande lika möjligheter utbildas Axfoods chefer i objektiv rekrytering, där kompetensen får styra.
- Det minskar risken för att någon sållas bort på grund av fördomar om till exempel kön, ålder eller bakgrund, säger Louise Ring.