Är det ok att gråta på jobbet?

Har du också börjat gråta på jobbet någon gång? Idag svarar Metrojobbs karriärsexpert Nina Jansdotter på en fråga från en läsare som är oroad för hur det ska påverka karriären. 

Fråga: Jag har lätt för att börja gråta och är livrädd för att göra det på jobbet. Det händer speciellt om jag är stressad i kombination med något annat som till exempel att något går fel, eller att någon blir sur eller arg på mig. Vad ska jag göra? Och kan det hindra mig från att avancera? Finns det chefer som börjar gråta på jobbet ibland?
Sara”

Svar: Det bästa vore ju om vi tilläts vara människor och kunde visa känslor, inklusive gråt, överallt och även på jobbet. Tårar är ofta förlösande och det är tungt att inte våga visa hur vi har det och hur vi mår.

Vissa människor är bättre på att hantera sina känslor på jobbet än andra och det stämmer att en del skulle döma ut dig som oprofessionell om du gråter på jobbet, medan andra kan se bortom dina tårar och se din kompetens fast du är tillfälligt ledsen.

Att medlemmarna i en grupp vågar visa djupare känslor för varandra är ett tecken på trygghet och i vissa jobbsammanhang anses det mer okej att gråta än i andra. Men i många fall anses gråt tillhöra den privata sfären och att man måste "skärpa till sig” på jobbet.

Sedan beror det på varför du gråter. Det är mer accepterat att gråta över ett dödsbud än för att någon inte håller med en på ett möte. Och det är skillnad på att gråta någon enstaka gång eller hela tiden, vilket oftast gör arbetskamraterna obekväma.

Handlar det om att man hamnat i "offerrollen" och blivit en martyr kan det till och med uppfattas som att tårarna används som "vapen" att manipulera arbetskamraterna, och det är inte speciellt bra för karriären.

När det gäller chefskapet så ställs det högre krav på att chefer ska vara balanserade och kunna hantera saker men visst händer det att chefer också gråter, för de är också människor. Men den som visar sig väldigt känslig kan ha svårt för att få chefsjobb med högre ansvar, även om det inte har att göra med om man är en bra chef eller ej.

Sen undrar hur det kommer sig att du har så lätt till tårarna. Är du en högkänslig person? Bär du på obearbetad sorg av något slag som gör att det svämmar över bland?

Att gråta mycket kan också handla om utmattningsdepression. Då behöver du få hjälp med det samt lära dig sätta gränser och kommunicera dina behov innan det blir så jobbigt att tårarna svämmar över.

Det kan också handla om låg självkänsla därför blir det jättejobbigt om någon visar att den är sur eller arg, för då tar du det alldeles för personligt. Då är det bra om du går i terapi eller på annat sätt tar hjälp för att stärka dig själv.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär