Foto: Alamy

Varför är inte HR bättre på att sålla bort psykopatchefer?

Är det rimligt av den blivande chefen att bli upprörd för att jag tog referenser? Och varför är inte HR och rekryterare bättre på att sålla bort psykopater? Idag svarar Metrojobbs HR-expert Annika Ahnlund, som även driver HRbloggen.se på era frågor. 

Fråga: I en rekryteringsprocess bad jag att få prata med den som tidigare haft tjänsten. Det fick jag, men sedan fick jag veta att blivande chefen tyckt det var konstigt och att jag inte gått vidare. Är det inte okej att ta referenser på arbetsgivaren?
"Gunilla"

Svar:
Grattis till att inte ha gått vidare i denna process! Ömsesidig referenstagning är självklart okej hos arbetsgivare som har ”rent mjöl i påsen”. Att du bemöttes med skepsis, tycker jag tyder på att denna arbetsplats inte har så högt i tak och att chefen är konservativ.

På samma sätt som jobbkandidater alltmer kollas upp, måste arbetsgivare numera räkna med att bli granskade. Det finns till och med särskilda sajter där medarbetare kan betygsätta sina arbetsgivare!

Trovärdighet och transparens är ledord för dagens attraktiva arbetsgivare. Det gäller att verkligen leva upp till det man utlovar och att erbjuda medarbetare goda möjligheter till utveckling.


Fråga: Jag känner många som haft psykopater till chefer och mått dåligt av det. Varför är inte rekryterare och HR-folk bättre på att sålla ut dem?
"Eskil"

Svar: Anledningen till att det finns fler psykopater – eller personer med narcissistisk personlighetsstörning – bland människor i ledande ställning, är att dessa dras till pengar och makt. Med sin brist på empati åstadkommer de ofta stor skada hos sina medarbetare, med långa sjukskrivningar som följd.

Problemet är att psykopater är mästare på att dupera och besitter egenskaper som efterfrågas för chefstjänster, t ex karisma, verbal förmåga och oräddhet att fatta svåra beslut. Eftersom de saknar självinsikt, svarar de heller inte ärligt på tester och intervjufrågor. Med andra ord kan sällan ens psykologer avslöja dem.

Referenspersoner då? Högre chefer kommer knappast att vittna om ett psykopatiskt beteende. Möjligen kan före detta underordnade eller fackliga förtroendemän ge en sann bild av kandidaten som ledare. Men då krävs att rekryteraren frångår etiska principer om att inte kontakta andra referenter än dem kandidaten själv uppger.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet