Foto: Alamy

Skarpt läge? Så fixar du jobbintervjun

Du har förberett dig på frågorna, valt ut rätt kläder och läst på om företaget. Nu tipsar Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter om vad du ska tänka på när det är dags för själva jobbintervjun.

Föreställ dig ett bra resultat
Är du nervös? Skräm inte upp dig själv med fantasier om hur allt går fel. Slut istället ögonen, andas djupt och lugnt och fantisera om hur lugn och trygg du kommer känna dig under intervjun, hur du får fin kontakt med den trevliga intervjuaren och alla du möter, och hur du svarar bra på alla frågor. Känn känslan av framgång och att du är nöjd med dig själv och din prestation.

Ta med dig CV

Även om du redan har skickat in CV och personligt brev kan det vara bra att ta med en extra kopior, till exempel om det dyker upp en ny eller extra intervjuare. Visst kan de skriva ut sådant själva, men då får du chans att visa hur uppstyrd du är. Har du arbetsprov eller liknande är det också bra att ta med, även om ingen bett dig. Att visa vad du åstadkommit gör ett starkare intryck än att bara berätta om det.

Kom i tid

Att komma i tid kan verka självklart, ändå är det förvånansvärt många som inte gör det. Visst kan det hända oförutsedda saker på vägen, men därför är det viktigt att ha marginaler. Om du ändå blir sen är det bäst att ringa eller SMS:a. När du kommer fram ber du kort och koncist om ursäkt, det visar att du är seriös och fokuserad och vill komma igång snabbt. Håll inga långa utläggningar om varför du blivit sen.

Tänk på kroppsspråket

Det är svårt att lägga till med ett kroppsspråk som inte är ditt. Men försök att le, i alla fall när du introducerar dig. Undvik att pilla med saker och skruva dig inte på stolen. Sitt inte nonchalant bakåtlutad eller med armarna i kors, utan rakt eller lätt framåtlutad och håll ögonkontakt med intervjuaren – det signalerar intresse. Ett lagom fast handslag är också viktigt.

Våga vara tyst

Många som får en knivig fråga börjar svamla nervöst eller hamnar i försvarsposition. Men det är ok att ta en paus och fundera. Det visar dessutom att du känner att du har kontroll över situationen. Passa också på att ta ett par djupa andetag, det gör dig lugnare och mer fokuserad.

Glöm inte att ställa egna frågo
r
Att ställa egna frågor visar att du är nyfiken på jobbet och att du tycker det verkar spännande, men också att du vill ta reda på om det är rätt för dig eller inte. Förutom att det faktiskt är väldigt viktigt så höjer det din status och får dig att verka mindre desperat, om det nu skulle finnas risk för det. Genom att ställa initierade frågor om företaget visar du också att du är påläst.

Avsluta starkt

Om du är intresserad av att gå vidare i rekryteringsprocessen så berätta det med all tydlighet. Säg något i stil med ”tack så mycket, det här kändes ju bra”, och fråga "hur går vi vidare nu?". Det är visserligen kaxigt men visar också att du redan känner dig som ”vi” med arbetsgivaren.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Annons
SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Har du vad som krävs för att jobba på SOS Alarm? Hör Johan berätta om sitt arbete som SOS-operatör

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Förbered dig på de här intervjufrågorna och öka chanserna. Experten Jan Kallberg: "Förvänta dig följdfrågor".

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Ska du på arbetsintervju? Här är 7 tips som får dig att kamma hem jobbet

Ska du på arbetsintervju? Här är 7 tips som får dig att kamma hem jobbet

Är du nervös? Vi hjälper dig – förbered dig inför jobbintervjun med hjälp av dessa tipsen.

Fler artiklar inom Anställningsintervju