Foto: Alamy

Säg nej och gör karriär

Vad händer med karriären om jag säger nej till nya uppgifter? Jörgen Kihlgren, karriärexpert på Sveriges chefsorganisation Ledarna, vet vad som funkar och inte. 

När är det ok att säga nej på jobbet? Svaret varierar såklart från person till person och från fall till fall. Men en sak är säker: tacka nej om det inte finns förutsättningar för att lyckas med arbetet. Det kan vara tidsbrist, för snål budget, orealistiska mål eller en organisation som inte fungerar.

- Då är det ofta bäst för karriären att tacka nej. För om du säger ja och sedan inte kan leverera är det stor risk att du får skulden för misslyckandet, säger Jörgen Kihlgren, karriärexpert på Ledarna.

Det är också viktigt att komma ihåg att chefer inte alltid har koll på hur mycket medarbetarna har att göra. Inte minst i en tid när arbetstagare jobbar allt mer självständigt och många sätter sina egna gränser.

- En bra chef uppskattar förhoppningsvis att du säger ifrån, speciellt om alternativet är att jobbet blir dåligt gjort, säger Jörgen Kihlgren.

Men det finns också organisationer och chefer som har svårt för att personalen tackar nej till uppgifter.

- Om du arbetar på en sådant ställe rekommenderar jag att du börjar se dig om efter ett nytt arbete. I en sund organisation finns det alltid möjligheter att tacka nej och forma sitt uppdrag på olika sätt, säger Jörgen Kihlgren.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

En flytt, ett bröllop eller ett dödsfall – mycket kan hända i livet som gör att vi känner att vi måste vara borta från jobbet.

Så får du använda ditt friskvårdsbidrag – och det här är inte okej

Så får du använda ditt friskvårdsbidrag – och det här är inte okej

Funderar du på vad du ska använda friskvårdsbidraget till i år? Vad som är skattefri motion- och friskvård är långt från självklart. Så säger Skatteverket.

Fler artiklar inom På jobbet