Foto: Alamy

Hur hittar jag motivationen till att söka jobb?

Hur kan jag motivera mig själv om jag varit arbetslös länge och börjat tappa orken? Metrojobbs karriärexpert Nina Jansdotter kommer med sina bästa tips. 

Fråga: Hej, jag har sökt massor med jobb men bara kommit på ett par intervjuer. En kort praktikperiod har jag också haft. Nu har jag börjat tappa sugen och känner att jag har svårt att motivera mig själv när jag ändå bara får nej. Det känns som om dagarna går in i varandra och jag kommer ingenstans. Jag har dessutom vänt på dygnet och har väldigt svårt att komma upp på morgonen. Många jag umgås med är i samma situation och vi peppar inte precis varandra heller. Jag har gett upp lite nu känner jag. Vad kan jag göra för att vända min situation nu när det är nytt år?
"Sabrina"

Svar: Först vill jag säga att det är bra av dig att du orkat söka många jobb under åren för det tar både energi och kraft. Många vänder på dygnet, speciellt under jul- och nyårshelgerna, men nu är det nytt år och nya möjligheter.

Börja strukturera din tid lite mer igen. Försök vända tillbaka klockan, och se jobbsökandet som ett ”jobb”. Kom också ihåg att det är viktigt med balans mellan att göra saker och att bara vara, även när du inte har en arbetsplats att gå till. Lägg ett antal timmar i veckan på att söka, och se till att även ha ledig tid när du gör sådant som du tycker är kul och fyller på med energi.

Att du träffar människor som är i samma situation är bra, men det blir dumt om ni tynger ner istället för att peppa varandra. Den mentala inställningen är väldigt viktig och det finns alltid nya vägar om du tänker kreativt och tror att det går.

Blir det för jobbigt och tungt så be om hjälp. Se om du kan få en coach eller samtalsstöd av något slag, för ibland kan man hamna i en negativ tankespiral som kan vara svår att bryta själv. Fråga också Arbetsförmedlingen om du kan få en ny och relevant praktik som leder dig vidare.

Sedan kommer vi till de rent praktiska sakerna. Har du ett bra CV? Hur ser din jobbsökarprocess ut? Vad skulle kunna förbättras så att du blir vassare på att presentera och sälja in dig själv och din kompetens? Be någon om feedback så du får någon annans tips och råd, för det är lätt att köra fast i gamla spår. Skickar du bara in ansökningar till utannonserande jobb eller använder du dig av ditt nätverk?

Eftersom de flesta jobb förmedlas genom kontakter idag är det viktigt att du lägger tid på att bibehålla gamla kontakter och även ser till att lära känna nya människor som kan tipsa dig om sammanhang dit du kan ringa spontansamtal och presentera dig.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Fler artiklar inom Söka jobb